• Početna>
  • Vesti>

Srbi u Kosovskoj Mitrovici usvojili Vidovdansku deklaraciju

Foto: Radio Mitrovica sever

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici danas je usvojena Vidovdanska deklaracija srpskog naroda.

Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica” navodi se u Deklaraciji.

Deklaraciju prenosimo u celosti.

Mi, Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije, o Vidovdanu 2023. godine, iz obaveze prema slavnim precima, njihovim žrtvama i podvizima, a iz odgovornosti prema našoj deci i budućim naraštajima, svekolikom Srpstvu i čitavoj međunarodnoj zajednici, poručujemo:

  1. Više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, mi Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića suočeni smo sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne možemo nazvati drugačije nego fašističkim. Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo!

    2. Naš stradalni narod veru u bolje sutra utkao je u Zajednicu srpskih opština koju nam je garandovala i međunarodna zajednica. Deset godina čekamo na svoje pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti.

    3. Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis. U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška.

    4. Srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo je opredeljen za mir. Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svezu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati. Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu naša zemlja. Spremni smo da podnesemo i najveće žrtve, kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak.

    5. Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica” navodi se u Deklaraciji

Okupljeni građani nosili transparente na kojima piše “Kurti nedamo ti sever”, “Nećemo u Kurtijeve lance”, “Srbija je naša mati, Kosovo vam neće dati”, “Nema povlačenja, nema predaje”, “Na Vidovdan sve se vidi, EU neka se stidi” …

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović obratio se pristunima i istakao da su okupljeni na trgu, koji nosi ime srpskih heroja, braće Milić, koji su dali svoje živote za svoju slobodu i otadžbinu.

“Okupili smo se uoči jednog od najvećih srpskih praznika, Vidovdana, gde su naši junaci takođe dali svoje živote na svetoj srpskoj zemlji. Okupili smo se da još jednom, po ko zna koji put, iznesemo i svetu i Evropi, u kakvim dramatično teškim uslovima živi srpski narod na ovim prostorima” rekao je Milović.

“Mesec dana od kako su nasilni i jednostrani potezi Prištine, policajci sa dugim cevima, oklopnim vozilima, zauzeli zgrade lokalnih samouprava. Mesec je dana kako radnici naših opština pokušavaju da se vrate na svoja radna mesta. Mesec je dana kako naši građani pokušavaju da ostvare svoja zakonska prava u opštinama. Mesec dana prolazi kako se hapse naši sugrađani, kako se psihički i fizički vrši tortura nad njima. I sve to braćo i sestre, evo već mesec dana uz prisustvo međunarodne misije, Evropske unije, KFOR-a, Euleksa, ambasadora Kvinte” naveo je Milović u obraćanju i dodao.

” Svi su oni nemi i slepi nad ovim terorom koji sprovodi Priština nad srpskim narodom. A mi samo želimo i molimo ovih mesec dana, da ova kriza želimo da se reši mirnim putem, i ovo što su oslobođena tri policajca kosovske službe, je znak da Srbija želi da se ova kriza reši mirnim putem. To je znak i gest koji ide u pravcu deeskalacije ove situacije. To je gest dobre volje, gest koji govori da se samo razgovorima i pregovorima može rešiti ova kriza” rekao je Milović.

Zatražiio je da se uhapšeni Srbi brane sa slobode, kao što se brane i kosovski policajci.

“Isto tako želimo da se Evropska unija, KFOR, Euleks, ambasadori Kvinte, Sjedinjene Američke Države, zdušno zalažu za njihovo oslobađanje iz kazamata, kao što su radili i za tri kosovska policajca. Nažalost, tu dobru volju ne vidimo da dolazi iz Prištine. Tenzije se i dalje podižu, najavljuju se nova hapšenja, novi spiskovi. Pre dva dana, mogu slobodno da kažem da je Zvečan bio okupiran od silne policijske službe odnosno policajaca sa dugim cevima i oklopnim vozilima, i sve to pod izgovorom da je sprečen teroristički napad” naveo je Milović.

” Videli smo ali i ceo svet, šta sve može da stane u jednom Audiju, od zolja, metkova, do bombi i svega ostalog. Braćo i sestre, bez obzira što nas čeka težak period, i što neko hoće da nam zagorča život i da napustimo naša vekovna ognjišta, i što neko iz Prištine želi etnički čisto Kosovo i Metohiju, i što neko želi da ne živimo u miru, mi ćemo istrajati u ovoj našoj demokratskoj borbi. Nećemo napustiti naša ognjišta, nećemo napustiti naše kuće, stanove, mi smo svoji na svome. Budimo složni i budimo jedinstveni, uz podršku naše matične države, u tome ćemo sigurno i uspeti” poručio je Milović.

Dekanica Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović obratila se okupljenima na početku skupa.

„Teško mi je danas uoči srpskog praznika Vidovdana, da govorim pred vama. Događaji koji se u poslednje vreme nižu na ovim prostorima sabiraju se u meni i ostavljaju me nemom. Jedino što mogu iz duše sada da prospem pred vas je neizdrživ žalosni krik i jecaj i vapaj za koji se nadam da će se čuti sve do neba, jer izgleda da jedino još od gospoda možemo da očekujemo spas” rekla je Vujović.

Navela je da se ovih dana često seti reči Mome Kapora, koji je svojevremeno pisao, da on kako je rekla otkako zna za sebe je živeo u najgorim vremenima, nikad u dobrim.

“Uvek je sve bilo skuplje nego prošle godine, uvek su porezi bili veći nego lani, a vino lošije nego ikada. I uvek su to bila teška, najteža i „ovako se više ne može vremena. A onda su nastupala ona najteža vremena, pa su nam ona teška posle mnogo godina postajala „dobra stara vremena“. I dok su nam uvodili takse, branili i uskraćivali pravo glasa na izborima, ukidali srpske lične karte i registarske tablice, upadali blindiranim vozilima u dvorišta vrtića mislili smo da su to „ovako se više ne može“ vremena, a onda je za nas nastupilo još strašnije vreme, vreme neviđenog terora i stradanja našeg naroda” navela je Vujović.

“Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije iz dana u dan sve brutalnije demonstriraju silu, seju strah, prebijaju nam decu i pucaju u njih, pretresaju nas na svakom koraku, zabranjuju srpskim kamionima sa robom iz Srbije, zaposeli su nam opštinske zgrade i onemogućili rad. Ono što mene boli su neosnovana hapšenja“ istakla je Vujović u obraćanju.

Selma Muratović, sestra Dušana Obrenovića, koji je uhapšen 29. maja u Zvečanu u obraćanju je rekla da se se za dva dana navršava mesec dana otkako je njen brat Dušan kako je rekla, nepravdeno uhapšen.

Selma je upitala Evropu, zašto je njen brat “koji nikog nije povredio brutalno pretučen”.

„Za dva dana biće tačno mesec dana kako su mi brata oteli, kako svake noći čekam da se vrati. Uzeli su mi ga zato što je mirno sedeo na protestu, zato što se nije složio sa silom i nepravdom. Moj brat nije kriminalac, on je pošten momak koji je svaku koru hleba sa mukom zaradio. On nikada nikoga nije povredio, a njega su brutalno pretukli. Zašto, pitam Evropu? Da li on ima ljudska prava i da li je on ljudsko biće za vas. Suze sestre vas mole, vratite mi mog Dušana, vratite nam uhapšene sugrađane, vratite nam našu braću. Hvala vam svima, što ste došli da pružite podršku, da se Dušan i svi neopravdano uhapšeni puste na slobodu i budu vraćeni svojim porodicama“ rekla je Muratović.

Vidovdanski skup Srba na severu Kosova održan je na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici u 12 časova. Prisustvovali su čelnici Srpske liste ,Goran Rakić, Igor Simić, Milan Radojević, Aleksandar Spirić, Miljana Nikolić, Verica Ćeranić, direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek, rektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić itd.

Comments

Pročitaj još