• Početna>
  • Vesti>

Kosovskim policajcima ukinut pritvor, braniće se sa slobode

Beograd, 14. juna 2023- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiteroristicke grupe posebne jedinice policije, locirali su danas i uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. u administrativnom pojasu prema KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, saopštio je danas MUP Srbije. FOTO TANJUG/STR/ bs

Viši sud u Kraljevu saopštio je da je potvrdio optužnicu protiv trojice kosovskih specijalaca koji su 14. juna uhapšeni na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije i doneo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor.

U saopštenju se navodi da je nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor.

Kako je ranije saopštio MUP, tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. uhapšeni su u administrativnom pojasu prema KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

Tada je na vanrednoj konferenciji za novinare rečeno da su uhapšeni bili „pod punom ratnom opremom“.

Premijer Mađarske Viktor Orban, objavio je na Tviteru da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo obavestio da će u skladu sa zahtevom sa prošlomesečnog sastanka “srpske vlasti uskoro pustiti iz pritvora trojicu ranije uhapšenih kosovskih policajaca”. Veoma cijenimo korak predsednika Aleksandra Vučića koji je preuzeo u periodu ozbiljnih izazova, a koja odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja, te naše međusobne posvećenosti miru i stabilnosti Balkana, naveo je Orban.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u međuvremenu se oglasio na Tviteru i potvrdio da su policajci pušteni-

Potvrđujemo da su “3 oteta policajca puštena” napisao je Kurti. Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, “ova otmica” predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena, stoji u Kurtijevoj objavi. Kurti je napisao i da “srpska agresija mora da odgovara”.

Dželjalj Svećlja, ministar policije u kosovskoj vladi naveo je na Fejsbuku da “iako je njihovo današnje oslobađanje dobra vest, njihov progon od strane Srbije nastaviće se na slobodi”.

“Potvrđivanjem optužnice i puštanjem na slobodu u redovnom postupku nastavak je nastojanja Srbije da zataška policijsko-vojnu agresiju na teritoriju Republike Kosovo” objavio je Svećlja.

Comments

Pročitaj još