• Početna>
  • Vesti>

Vidovdanske svečanosti u Gračanici: Objavljena imena laureata književnih i likovnih nagrada za 2023. godinu

Foto: Ilustracija - Kim

Književno priznanje „Zlatni krst kneza Lazara“ koje se tradicionalno dodeljuje u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ u Gračanici, ove godine se dodeljuje piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću.

Žiri koji je radio u sastavu Sunčica Denić, Slobodan Zubanović i Dragan Hamović, Matijevića vide kao autora koji pripada redu najizrazitijihsrpskih prozaista, u vremenima kada se proza uveliko piše premakalupima kulturne industrije. Matijević stvara u modernoj tradiciji „priča koje su izgubile ravnotežu“ i sa kalupima se poigrava.

“Gračanička povelja” za 2023. godinu biće uručena pesniku iz Draževca Radetu Tanasijeviću, dok će priznanje “Kondir Kosovske devojke prema odluci žirija, pripasti piscu iz Kraljeva Miloju Radoviću.

“Tanasijević u svojoj zemljodelačkoj svakodnevici raspoznaje arhetipske lirske slike i situacije, neguje razumevajućii otkrivalački odnos između sveta reči, stvari,ljudskih i prirodnih pojava. Mikrokosmos njive koja ga hlebom hrani lirski iščitava iz neposrednog tvrdog kontakta, ne iz nostalgične daljine” stoji u obrazloženju žirija.

Govoreći o stvaralaštvu Radojevića, žiri navodi da poseban segment njegovog pisanja čine intimni opisi ratnih zbivanja 1999. godine, koje je proveo na strašnom mestu, u odbrani granice, u reonu Košara.

“Pero despota Stefana Lazarevića” biće dodeljeno pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Preoca.

“Neguje jezički prečišćen, redukovan izraz, a neretko se otiskuje u diskretne razgovore sa drugim književnim tekstovima i sa znamenjima epohe. U simboličkom središtu nove pesničke zbirke Milenković smešta znak logora, sliku matičnog prostora kao zaklopljenog mesta, sa mnogim nametnutim ograničenjima” procenio je žiri.

Književna priznanja biće uručena laureatima 27. juna, na svečanosti u porti manastira Gračanica.

Nagrada „Longin“ koja se dodeljuje za sveobuhvatno stvaralaštvo u oblasti likovnih umetnosti, ove godine se dodeljuje slikaru Savi Rakočeviću iz Peći. “Teme njegovih slika pokreću neka egzistencijalna pitanja, razmišljajući o čoveku-pretku, njegovoj prirodi i nebu, neopterećenosti tekstovima, ideologijama, religijama, povezujući se sa njim kroz svoj savremeni izraz stvorio je slikarstvo bez odgovarajućih uzora, novi i specifičan svet simbola, magije i snoviđenja“ kaže se između ostalog u obrazloženju žirija u čijem sastavu su bili mr Petar Đuza, Nebojša Jevtić i Maja Todić.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najistaknutijeg mladog likovnog stvaraova ove godine će biti uručena Nikoli Iliću iz Lepine (opština Lipljan).

 „Na platnima Nikole Ilića egzistiraju iskustvo grafičara u sadejstvu sa gestualnim dimaničnim reljefnim impulsima. On tvori zapretane komplekse, nemirne intime sopstvenosti, i slobode kao vrhovnog principa kojem teži“ ističe žiri.

 Nagrade će umetnicima biti dodeljene u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ 25. juna 2023. u 20 časova.

Comments

Pročitaj još