• Početna>
  • Vesti>

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije u poseti Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici: Naša je obaveza da budemo tu, jer primamo platu od naroda

Foto: Radio Mitrovica sever

Narodni poslanici u Skupštini Srbije, Miroslav Aleksić i Aleksandar Jovanović Ćuta, boravili su danas u Zvečanu, i blizini opštine gde građani od 29.maja protestuju protiv dolaska gradonačelnika koji je na izborima izabran sa oko tri odsto glasova i specijalnih jedinica policije. 

Na njihovo pojavljivanje, reakcija građana se kretala od žustrog negodovanja do podrške.

Jedna grupa građana je veoma burno reagovala, tvrdeći da su opozicioni poslanici došli kako bi “ubirali političke poene” i da oni ne shvataju da protesti nisu političke prirode, već izraz borbe građana za kako su rekli “njihovu budućnost”.

Pojedini građani su dobro  prihvatili  posetu poslanika, zahvalili im na podršci i želeli da razgovaraju sa njima, ali su i oni bili verbalno napadnuti od grupe koja je negodovala i tražila da odu.

Nakon Zvečana poslanici su prošetali Kosovskom Mitrovicom, a u izjavi  medijima,  tvrde da nisu došli zarad političkih poena, već da smatraju da je njihova obaveza da budu svuda gde je narodu loše jer “primaju platu od naroda”.

“Ovo je naša obaveza i naša dužnost kao narodnih poslanika, jer primamo platu od naroda Srbije i moramo svuda da budemo i tu smo danas da pružimo podršku, a ne da bilo šta drugo uradimo. Nažalost, to je ta mantra Srpske liste, galama na svakog ko ima drugačije mišljenje i drugačiji stav” izjavio je Aleksić.

Dodao je da oni žele da razgovaraju sa ljudima i da vide šta zajednički može da se uradi kako bi se izašlo iz krize.

“Institucionalne krize pre svega koja predstavlja veliki problem za svakodnevni život Srba na Kosovu i očigledno da sad je to sve vezano u jedan čvor koji mora da se na neki način preseče“ kazao je Aleksić i dodao da je obaveza svih da pruže podršku građanima „koji su ostavljeni sami sebi“.

Poslanik u Narodnoj skupštini Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da su njegove kolege i on došli danas na sever Kosova kako bi podržali “ljude na čiju decu se puca godinama unazad i čija deca ne mogu normalno da se šetaju u XXI veku u jednom mestu u Evropi”.

„Nisam došao ovde da krivim bilo koga, niti da se bavim politikom. Odgovorni za mir i red na Kosovu su ovi iza nas. Ono što se dešava u Srbiji i ovde jeste brutalno gaženje svih mogućih zakona“, dodao je on.

Na pitanje novinara Radio Mitrovica sever kako komentariše to da Srbi s Kosova ne vide podršku ni u jednom gradu u centralnoj Srbiji da je neko protestovao i dao podršku narodu na Kosovu i Metohiji Aleksić kaže da “nema taj utisak i da tema dešavanja na Kosovu i problema sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju svuda postoji i da ljudi govore o tome”.

“Međutim ono što je problem da Srbi u centralnoj Srbiji isto imaju strahovite probleme, isto su pod pritiskom, imaju problema da ekonomski prežive i sad se tu negde izgubila ta solidarnost međusobna i svako gleda kako će da se spasi i da preživi. I na Kosovu i u Blacu i bilo gde i možda se stvara taj utisak, ali ja iskreno nemam taj utisak” rekao je i dodao da se na poslednjem protestu protiv nasilja i jednom od prethodnih tema je bila Kosovo i naglasio da time mora da se bavi vlast. 

“Žalosno je što se posle svega ponovo delimo i tražimo razlog za konflikt. Mislim da nam je sada najpotrebnije zajedništvo i sloga”, rekao je komentarišući raspravu u Zvečanu Žarko Ristić predsednik vojvođanskog pokrajnskog odbora Narodne stranke. 

Napomenuo je da su poslanici srpske opozicije danas došli na Kosovo kako bi saslušali ljude i čuli sa kojim se problemima suočavaju.

“Da bi iskazali to preko poslaničkog kluba, da pomognu tim ljudima koji su ovde. Nažalost, to je ostalo u drugom planu zato što su pojedinci došli sa tom mantrom i pričali kako mi hoćemo samo političke poene, naravno da mi nećemo političke poene i mi smo tu bili i pre i sada smo tu i bićemo uz ovaj narod”, naveo je Ristić.

Na posetu opozicionih poslanika Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici danas je reagovala i Srpska lista saopštenjem u kome se kaže da njihova poseta za cilj ima da “podeli i oslabi Srbe na ovim prostorima”.

Comments

Pročitaj još