• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Put za Dečane” i časopisa “Stremljenja” sutra u Gračanici

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „ Gračanica“ i najstarija izdavačka kuća na Kosovu i Metohiji NIJP „Panorama-Jedinstvo“, organizuju promociju nove knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“ i novog broja časopisa „Stremljenja“. Promocija će biti održana u utorak, 20. juna 2023. godine sa početkom u 18 časova.

„Basara kao pripovedač, okrenut je ka svetu prirode oblikujući svoje junake kojima je život bez prirode nezamisliv , ona ih greje i hrani ali biva nekad i surova prema njima. Kroz prikaz detinjstva od najranijih sećanja odrasli pripovedač se seća kroz narativne sekvence i fragmentarno donosi prikaze ljudi i događaja koje procenjuje značajnim za proces formiranja ličnog identiteta“ ističe u recenziji Rada Komazec.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u Sevcu, u podnožju Šar planine. Predavao je na Višoj pedagoškoj školi u Prištini vajanje i metodiku likovnog vaspitanja. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima i inicijator osnivanja Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije. Piše studije o skulpturi , likovne kritike i pripovetke. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja. Danas živi i stvara u Beogradu. Prošle godine dobio je prestižnu nagradu „Longin“ u Gračanici za svoje sveobuhvatno umetničko stvaranje.

O knjizi će govoriti Rada Komazec – direktorica NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Dragomir Kostić – književnik i pesnik, Radomir Stojanović – pesnik i urednik NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Jasmina Stojiljković – dramska i pozorišna umetnica i Dragana Zečević – moderatorka i recitatorka.

Comments

Pročitaj još