• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Dijalog besmislen; ne pada mi na pamet da razgovaramo o ne znam čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Dali smo sve od sebe da sačuvamo mir, ali koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i i odgovoran partner zapadnim silama, nikada nas nisu na taj način posmatrali, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Poručuje i da je dijalog potpuno besmislen. Ne pada mi na pamet da razgovaramo o ne znam čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, istakao je Vučić. Naveo je i da odlučiti da li će učestvovati u dijalogu i o tome obavestiti javnost 24 sata ranije. “Suštinski od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike i ničeg više”, naglasio je Vučić.

Srbija će ovako ili onako biti kriva, poručio je predsednik. “Uvek morate da tražite krivicu u Srbiji u čemu ne zna se, a zašto bi i bilo važno“, dodao je.

Istakao je i da je siguran da su “stvari dovedene gotovo do kraja”.

“Razgovarao sam sa predstavnicima Srba, očajnim predstavnicima Srba, i ljudi bi da sačuvaju mir, a ne znaju kako da sačuvaju, ali sam sasvim siguran da će u narodnom periodu oni voditi aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan se sve vidi, kako naš narod kaže i na Vidovdan će Srbi, sasvim sam uveren, na miran način preduzimati svoje korake na putu za svoju slobodu“, rekao je Vučić.

Što se nas tiče, poručuje, “više nikoga nećemo obaveštavati, sem onoga što smo oko podizanja ili spuštanja borbene gotovosti”.

“Osim svojih obaveza koje imamo prema NATO-u i koje ćemo uvek u potpunosti da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira i koji žele da Srbi budu malo tiše, a ne ovako glasno iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi. To je sve što imam da im kažem. Neka razmišljaju ili neka tvrde da je u pitanju blef, realnost, ovako i onako potpuno mi je svejedno“, poručio je Vučić.

Što se tiče našeg političkog ponašanja, smatram da je potpuno besmislen svaki razgovor sa čovekom koji nikada nije želeo da razgovara, rekao je Vučić.

“Ne pada mi na pamet da razgovaramo o ne znam čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, a znam da im to ne pada na pamet, sve dok ne povuku besmislene norme u kojima svi ćute u svetu i ne govore ništa”, rekao je Vučić.

Pored puštanja uhapšenih Srba, predsednik je naveo da treba da se ukine “besmislena odredba tome da ne puštate kamione nečije sa robom negde gde misle da izgladnjujete ljude na severu.

“Neće vam proći. Neće vam proći, zato što u nekom trenutku ti kamioni će proći. Sada, za mesec ili dva, ti kamioni će proći. Takođe, tu naravno moram da govorim da je to kršenje Cefte i svih mogućih sporazuma. Ali šta tu njih briga? Niko se nije potresao”, rekao je Vučić.

“Besmisleno je da o bilo čemu razgovaramo dok lažni gradonačelnici ne podnesu ostavke i ne povuku se sa severa ili dok se ne povuku specijalne kosovske policijske snage iz tih opština. Kada se to bude rešilo, onda će razgovor imati smisla. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom dijalogu ili ne, o tome ću da odlučim i obavestiću vas 24 sata ranije. Suštinski od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike i ničeg više“, rekao je Vučić.

“Što se tiče naših odluka – donosićemo ih sami, nećemo se konsultovati ni sa kim. Jedino ćemo poštovati ono što sam obećao komandatnu Rastućiju koji je bio korektan i što sam obećao Jensu Stoltenbergu. Prema bilo kome drugom, nikakvih obaveza nemamo”, rekao je Vučić.

Za dijalog kaže da je potpuno besmislen.

“Kada budu naučili nekoga da razgovara, a ne da nam soli pamet i da nas svaki dan součava sa novom provokacijom i sa novim stanjem na terenu, kada se to budu naučili onda ćemo da razgovaramo. A do tada neka oni razgovaraju, imaju o čemu”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da naši organi nikada nisu prešli administrativnu liniju, a da ako se to desi, neće se vraćati.

“Situacija je veoma komplikovana i složena, naš narod je pod žestokim udarom ubica, lopova i prevaranata. Dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, znam da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam i dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen”, kaže Vučić.

Ističe da se vodi hibridni rat protivi Srbije, a da zapadne zemlje dopuštaju upucavanje i maltretiranje Srba.

“Šta god mi uradili, koliko god bili fini i konstruktivni, trudili se da popravljamo poziciju, pronalazili rešenja, suštinski nikada nam neće pomoći. Ni oko čega. Uvek će nam na kraju reći ‘pa ne možemo mi da zaustavljamo, to je suverena država Kosovo, ne možemo da zaustavljamo njihove akcije’. Pa što ste tu? “, upitao ke Vučić.

Sve se kod njih, dodaje Vučić, svodi na to da ne postoji Povelja UN i ne postoji Rezolucija UN kada je u pitanju Srbija, na koju se tako grozničavo prozivaju kada je u pitanju Ukrajina.

“Ja sam sebe izložio lično svemu kada o ovome govorim, nemam snove, raspršili su ih u param-parčad. Srbija će i ovakva i onakva morati da bude kriva”, kaže predsednik.

Vučić je naveo da godina unazad pokušamo na svaki način da sačuvamo mir, stabilnosti i da ekonomski naprdujemo.

“Naša zemlja je zaista dala sve da to tako bude, da čuvamo mir, da zemlja najbrže napreduje u istoriji. Međutim, koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i i odgovoran partner zapadnim silama, nalazimo se na evropskom putu, sasvim otvoreno vam govorim nikada nas nisu na taj način posmatrali ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtevu bezuslovno, uvek bismo bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali. Izlaza više nemamo”, rekao je Vučić.

Kako kaže, nijedan Albanac nije ranjen. 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se jutros čuo sa majkom dece napadnute juče u selu Rudine u opštini Zvečan.

“Kada je došla njihova majka zatekla je kako joj sina drže na kolenima na zemlji, ćerku bosu, koja je od stresa nekoliko puta kolabirala”, rekao je Vučić.

Ukazao je da su kosovski policajci rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama.

“Deca od 15 i 17 godina, vozila su kvad, a oni su mislili da su ozbiljni teroristi pa su rešili da se obračunaju sa tom decom, kao u filmovima. Oni imaju i manjeg brata, možete misliti u kakvom je stresu ta porodica”, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je smo suočeni sa najsloženijom situacijom u poslednje 24 godine i da je naš narod, kako kaže, pod “žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata“.

“Dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, dovoljno dobro znam da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen“, rekao je Vučić.

Poručio je građanima Srbije da veruju svom rukovodstvu.

“Pred nama će biti mnogo odluka u narednim danima, dugoročnih i strateških. To nisu jeftine i nevažne odluke, koje se tiču jednog, dva, pet ili deset ljudi. Gledaćemo da čuvamo mir, ali im nećemo dozvoliti dalje malteretiranje i ugrožavanje života pripadnika srpskog naroda samo zato što su Srbi”, rekao je Vučić.

“Sve smo uradili, sve smo dali od sebe i bukvalno su nas zgazili pokušavajući da nas prave idiotima”, dodaje.

Istakao je da je pogledao Euleksov izveštaj o monitoringu.

“Olovkom bih gađao svakoga ko je doveo taj Euleks i ko je tražio da oni dođu“, poruačio je Vučić.

“Zahtevam od Vlade odgovorniji i marljiviji pristup u borbi sa poplavama”

Vučić je od Vlade Srbije zahtevao odgovorniji i marljiviji pristup u borbi sa poplavama.

“Zahtevam od Vlade odgovorniji i marljiviji pristup povodom poplava, svi treba da idu na teren, od predsednice vlade do drugih, molim da se izađe sa većim naplatama za ljude koji su pretrpeli štetu”, rakao je predsednik. 

Ukazao ke i da će on obići poplavljena mesta, ali da je to posao za Vladu Srbije, da će se on baviti Kosovom i Metohijom, da će u Srbiju doći Orban, ali i predsednik Kube.

“Molim ljude da radimo i da radimo, da možemo sve da izdržimo i da zemlja ide napred”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još