• Početna>
  • Vesti>

Udruženje roditelja “Podrži me” poziva na protest zbog hapšenja Petrovića i Obrenovića

Foto arhiva Radio Mitrovica sever

Udruženje roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica pozvalo je sugrađane da danas u 11 časova ispred zgrade Opštine Zvečan iskažu svoje nezadovoljstvo i protest zbog hapšenja Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, koji su uhapšeni 29. maja u Zvečanu i od tada se nalaze u pritvoru.

“Poštovani sugrađani, drago braćo i sestre. Više od dve nedelje naši sugrađani i braća Radoš Petrović i Dušan Obrenović bez ikakve krivice se nalaze u kosovskom zatvoru. Pozivamo sve sugrađane, da danas u 11 časova, organizujemo miran i demokratski protest kod zgrade opštine Zvečan, na mestu gde su oteti Radoš i Dušan, i tražimo njihovo puštanje na slobodu”, stoji u pozivu na sutrašnji protest Udruženja “Podrži me”. 

Iz ovog Udruženja navode da je Radoš Petrović veliki čovek i humanista. Da je jedan od donatora   Dnevnog centra za decu i mlade koja zahtevaju posebnu negu, i da je dužnost svih nas da ne ćutimo kada hapse najbolje među nama samo zato što su Srbi. Ovaj poziv je upućen javno svim građanima, a Udruženje je objavilo na njihovoj Fejsbuk stranici.

Puštanje na slobodu Petrovića i Obrenovića je jedan od zahteva Srba koji od kraja maja protestuju nakon što je kosovska policija nasilno uvela albanske gradonačelnike opština na severu KiM u zgrade opština.

Građani severa Kosova i danas su okupljeni ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Okupljeno je više desetina građana koji i dalje traže da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa Kosova i da se novoizabranom gradonačelnicima ne dozvoli ulazak u zgrade lokalne samouprave.

Vojnici KFOR-a su raspoređeni u blizini opštinske zgrade u Zvečanu, u blizini OŠ “Vuk Karadžić” kao i na ulazu u Zvečan.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa predstavnicama Srba sa Kosova i Metohije o trenutnoj situaciji. Posle sastanka, predstavnici Srba sa KiM preneli su da su obavestili predsednika Vučića da će nastaviti sa protestima. 

Comments

Pročitaj još