• Početna>
  • Vesti>

Protesti na severu Kosova: U Zvečanu skup podrške Petroviću i Obrenoviću, u Leposaviću ministar Aliju ušao u opštinu da poseti Hetemija

Foto: Radio Mitrovica sever

Protesti građana na severu Kosova se nastavljaju i danas. Građani mirno iskazuju svoje nezadovoljstvo što radnici opštine već 18 dana ne mogu na svoja radna mesta, zbog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije koja se ne povlači sa severa, a danas organizuju i masovniji protest koje je iniciralo Udruženje roditelje “Podrži me” sa zahtevom da se oslobode Petrović i Obrenović. Oni su neosnovano uhapšeni 29. maja u Zvečanu i nalaze se u kosovskom zatvoru.

Više stotina građana je došlo sa transparentima i porukama podrške. Skupu su prisustvovali i članovi šire porodice Radoša Petrovića, kao i predstanici Srpske liste.

Okupljenima se obratila sestra uhapšenog Dušana Obrenovića, Selma Muratović, koja je kazala da se navršilo se dve nedelje kako je Dušan uhapšen, bez ikakve krivice dok je mirno sedeo na zemlji i protestovao protiv nepravde i sile.

Dve nedelje kako strahujemo i strepimo za njega. Dve nedelje koje su kao dve godine. Svaki dan je muka. Kada sam ga posetila u pritvoru, bio je sav pretučen i prebijen. Ta slika njega sa povredama me i danas boli. Šta je moj Dušan bilo kome kriv? Šta je nažao uradio ? Ništa. Nikog ne mrzimo i nikome zlo ne mislimo, a drže ga u zatvoru kao najvećeg kriminalca. Da li to neko u svetu i Evropi vidi ? Da li neko vidi naše rane i našu muku ? Da li neko vidi dokaze da su nevini ? Želim da pružim podršku i Radoševoj porodici. Znam koliko im je teško. Muka nas je okupila. Samo tražimo slobodu, pravo i pravdu za Dušana i Radoša jer ništa nisu krivi. Hvala svima koji nas nisu zaboravili i koji se bore da istina o Dušanu i Radošu izađe na videlo” rekla je Muratović.

Predsednica Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“ Ivana Rakić rekla je da danas izrašavaju miran i demokratski protest, zbog trenutne situacije.

“Ovo utiče na živote svih nas, a posebno na živote dece sa smetnjama u razvoju. Teško je objasniti zašto deca ne mogu u školu, zašto ne mogu da se igraju u parku, a posebno je teško objasniti našoj deci, zašto ne mogu da dođu u dnevni centar i tu se druže sa svojim drugarima. Mi iz Udruženja smo se dugo borili i radili na tome da deca sa smetnjama u razvoju budu prihvaćena u zajednici, da ne budu izolovana, i da im se život ne svodi samo na put od kuće do škole i obrnuto. Ova situacija nas vraća više koraka unazad, i naša deca vreme provode nažalost samo u kući. Pre više od dve nedelje, na ovom mestu su uhapšena naša braća, naši sugrađani, Dušan Obrenović i Radoš Petrović. Zaista, ne možemo da ćutimo i ne ustanemo protiv ove nepravde koja je učinjena” rekla je Rakić.

Ona je istakla da je Petrović jedan od humanih ljudi, koji je pomogao izgradnju Dnevnog centra „Podrži me“.

“Radoš je neko ko je požrtvovan, human, i uvek rado učestvuje u akcije koje su za dobrobit zajednice. Teška situacija u kojoj se nalazi danas jeste krst koji on nosi i svi mi zajedno sa njim. Dušan je naše dete, a sticajem čudnih okolnosti, doživeo je nepravdu koja se nikome poželeti ne može. Svi znamo golgotu Dušanovog života i pre ovog hapšenja. Danas, u ime svih majki, svih roditelja, svakog dobrog srca, glasno plačem jer me je strah da tom detetu nema ko da privije rane. Dušane dete, šaljemo ti podršku i hrabrost, jer će sve ovo proći. Naša kosmička obaveza je da svakoga dana protestujemo i učestvujemo sve protiv nepravde, koja je učinjena bilo kome od nas, i da to radimo dok nepravda ne bude ispunjena. Molimo međunarodnu zajednicu da se uključi, a ovim povodom želim da pozovem EULEX, KFOR, jer su oni ovde došli kao neutralna misija i mislim da od njih trebamo tražiti pomoć. Mi ne tražimo ništa posebno, već da na našim prostorima živimo mirno i da naša deca koračaju ovim ulicama slobodno” dodala je Rakić.

Advokat uhapšenog Dušana Obrenovića Predrag Miljković je na početku svog obraćanja prisutnima prikazao fotografiju od 29. maja, na kojoj se vidi da su Obrenović i Petrović mirno protestovali.

“Kao što ste videli, tog dana, samo pedeset metara odavde, uhapšeni su sa zemlje Dušan Obrenović i Radoš Petrović. Uhapšeni su dok su mirno protestovali. Mirno izražavali svoj stav i nezadovoljstvo. Danas se mom branjeniku stavljaju na teret četiri krivična dela. To su najozbiljnija krivična dela. Ako je on to izvršio, ja onda ne mogu da verujem tom pravosudnom sistemu. Moj branjenik je nevin a ovo što ste videli je jedina istina. Ja ću se za tu istinu boriti do zadnjeg atoma svoje snage. Danas je petnaesti dan kako su obojica u pritvornom centru u Gnjilanu. Želim da im odavde pružimo snage da izdrže i da ih niko nije zaboravio. Moj branjenik ima samo sestru Selmu, ali ima i sve nas” rekao je Miljković.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović poručio je da već dve nedelje radnici opštine Zvečan nemaju pristup svom radnom mestu.

“Od 29. maja, jednostrane akcije Kosovske policije, upadima šok bombi, suzavca, unele su nemir i nespokoj među našu decu. I evo, kako reče advokat, više od dve nedelje mi na ovom prostoru demokratstki, građanski, želimo da ukažemo našoj javnosti ali i čitavom svetu, u kakvom teškom sistemu, u kakvoj teškoj situaciji žive Srbi na Kosovu i Metohiji. Dve nedelje građani opštine Zvečan ne mogu imati pristup svojoj opštini. Radnici opštine Zvečan svakoga dana pokušavaju da dođu na svoja radna mesta. Naši profesori, radnici, đaci, nisu imali pristup svojoj školi. Naše komšije, u ulici Kralja Milutina, ograđenoj bodljikavom žicom, vojnik KFOR-a ga prati do stana, vojnik KFOR-a treba da ga isprati iz  stana. Da li to Evropa vidi u 21. veku, kako Srbi teško žive ?” poručio je Milović.

Milović je još jednom ponovio da su Petrović i Obrenović nevino uhapšeni.

“Da još jednom kažemo, da su Radoš i Dušan nevino uhapšeni. Svi smo videli, evo i advokat pokazuje snimke, sedeli su mirno na asfaltu. Sa Radošem sam bio leđa uz leđa i nisam video šta se dešavalo. Na snimcima se to i vidi, Radoš ništa nije učinio. Radoš je uhapšen jer je uspešan građanin Srbin na ovim prostorima. Rečeno je da je donator, Srpska pravoslavna crkva ga je nagradila najvišim odlikovanjem. To je Radoš Petrović, naš sugrađanin, naš prijatelj” rekao je Milović.

U Leposaviću građani negodoali zbog posete ministra Alijua.

Ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiu koji je u ranim jutarnjim časovima ušao u zgradu opštine Leposavić, iz nje je izašao nakon pola sata, a okupljeni Srbi su crvenom farbom i jajima gađali džip u kojem se nalazio ministar, koji se potom sa pratnjom udaljio u pravcu policijske stanice.

Ministar Aljiu je iskoristio trenutak kada je manji broj ljudi bio okupljen ispred opštine i ušao kako bi posetio novopostavljenog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija, koji već 16 dana nije napuštao zgradu opštine.

Comments

Pročitaj još