• Početna>
  • Vesti>

Promocije knjiga Prof. dr Mitre Reljić u Gračanici u okviru Vidovdanskih svečanosti

U okviru Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture „Gračanica“ organizuje predstavljanje knjiga prof. dr Mitre Reljić – „O pojmu i reči u jeziku književnih stvaralaca“, „Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji“ i „Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: uništena spomenička i jezička baština“.

Mitra Reljić je član Slavističkog društva Srbije. Objavila je veliki broj studija i članaka o stradanju srpskog stanovništva i srpskog jezika na Kosovu i Metohiji o čemu svedoče i ove tri knjige. Među retkim je lingvistima koji naučno i argumentovano svedoče o srpskom jeziku prikupljajući građu velikim delom na višestruko zahtevnim terenskim istraživanjima.

Mitra Reljić je rođena 1952. godine u Vrapcu, opština Medveđa. Poznati je slavista, lingvista i univerzitetski profesor. Živela je u Sarajevu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Nakon završenih osnovnih studija, ruski jezik i književnost, šesnaest godina je radila u sarajevskom Vazduhoplovnom vojnom školskom centru. Radila je u Prištini na Filološkom fakultetu, a sada Filozofskom u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za ruski jezik. Mitra Reljić je autorka preko dvesta tekstova, zapisa, eseja, putopisa, priča i reportaža objavljenih u književnim časopisima i publikacijama.

Promocija knjiga biće održana u sutra sa početkom u 20 časova, a o delima će govoriti prof. dr Isidora Komadina, mr Živojin Rakočević i autorka.

Comments

Pročitaj još