• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Eskobar i ja smo se nadali boljem rezultatu naše misije

Foto: Tanjug

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Fejsbuk profilu da se nadao boljem rezultatu prošlonedeljne misije na KiM sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Miroslav Lajčak je naveo da su putovali u region sa ciljem da se pozabave napetom situacijom na severu KiM kojoj su svi bili svedoci tokom prošle nedelje i istraže potencijal za političko rešenje.

Na KiM su se, dodaje, sastali sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnika Bisljimija.

“Diskusija je bila duga. Preneli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom”, istakao je Lajčak.

Potvrdio je da su i EU i SAD tražile od strana na KiM hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Prema njegovim rečima, zajedno sa Eskobarom uspostavljen je kontakt sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su predočene posledice trenutne krize i šteta koju ona nanosi “međunarodnom ugledu” Prištine i upućen im je apel da podrže traganje za političkim rešenjem.

“Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli i njihovo mišljenje i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima. Iz Prištine smo nastavili misiju za Beograd gde smo imali podjednako duge, nimalo lake razgovore sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je predočeno da bi trebalo da doprinese izlasku iz sadašnje krize.

Lajčak je naveo da su se pozabavili složenom situacijom Srba na KiM.

“Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivo”, rekao je Lajčak i dodao da uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu.

Sada se, navodi, vratio u Brisel da informiše EU i države članice o nalazima i narednim koracima.

“Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rešenje”, poručio je Lajčak.

Comments

Pročitaj još