• Početna>
  • Vesti>

U “Dogovoru” o tenzijama na severu i mogućim rešenjima

Foto Kim

Večeras u emisiji “Dogovor” razgovaramo o najnovijoj poseti specijalnih izaslanika EU i SAD-a, Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara Prištini i Beogradu, ali i njihovim predlozima za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, politički analitičar Fadilj Ljepaja i izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević govore o trenutnoj krizi, odgovoru premijera Aljbina Kurtija na čitavu situaciju ali i predlozima za rešenje, aktivnostima i ponašanju specijalaca na severu Kosova, kao i o ulozi međunarodne zajednice i najavljenim sankcijama.

Miodrag Milićević, izvršni direktor Aktiva ističe da postojeću krizu jedino međunarodna zajednica može držati pod kontrolom, jer su, kako kaže, i jedna i druga vlada do sada pokazivale poprilične znake slabosti i poprilično destruktivne elemente i nemogućnost saradnje.

“Naravno da se Kosovo sada nalazi pod ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice. Međutim, znate, kad vi odete gore i pitate ljude na severu kako oni to doživljavaju, njih baš apsolutno savršeno više ništa ne zanima. Jedino što ih zanima je, zaista, da žive jedan normalan život, bez pritisaka, bez ikakvih trzavica i nasilja kakvo jeste viđeno do sada, bez ikakvih mera koje jesu bile viđene u poslednjih par godina, pogotovo u poslednjih godinu i po dana jer, naprosto, ljudima treba neka vrsta stabilnosti kako bi mogli da projektuju svoj život ovde. Nažalost, ovo sada što se dešava utiče upravo na ubrzani proes migracije gde mi, već devastirano stanovništvo srpske zajednice na celom Kosovu, užasno brzo i, rekao bih, nepovratno gubimo i ovaj preostali broj stanovnika”, kaže Milićević.

Govoreći o obraćanju premijera Kosova Aljbina Kurtija nedavno u Skupštini Kosova, Tanja Lazarević, glavna i odgovorna urednica portala KoSSev ističe da je Kurti uzeo ulogu sudije koji čita presudu na javnom suđenju.

“Dakle, on nije čak uzeo ni ulogu tužioca pa da kaže zašto se oni terete, nego je presudio i to u domu Narodne skupštine, pričajući stalno o narodu kao o suverenu. I sada, dok hendluje novom krizom, on sve vreme ističe da je narod njegov suveren. On je u intervjuu za Kohu, govoreći o pritisku međunarodne zajednice, branio se od tog pritiska tako što je rekao da je narod njegov suveren. A on je zloupotrebio taj isti suveren i tu istu instituciju tako što je otišao i kao da je završeno jedno javno suđenje veka u kojem čita, ne znam, 20 imena i prezimena osuđenih ratnih zločinaca, fašista, kriminalaca, kako god ih on nazivao. Dakle, dok on govori da je Vučić autokrata, dok on govori sve vreme da Srbija nije normalna država i deo njegove kampanje, PR kampanje ka regionalnim medijima i međunarodnim su upravo ove dve ključne poruke uz krivicu Srbije kao ruskog satelita, on se ponaša isto kao autokrata i predstavlja Kosovo kao nenormalnu državu. I preko toga”, istakla je ona.

Dodala je i da za razliku od Srbije, na Kosovu niko ne kritikuje aktuelnu vlast.

“U Srbiji ima neko ko ustane i nešto kaže protiv Vučića. Ko je, recite mi, nakon njegovog (Kurtijevog) nastupa 2. juna u skupštini, izašao od kosovskih intelektualaca i rekao: “Premijeru, ovo se ne radi tako”, kazala je Lazarevićeva.

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja ima suprotno mišljenje kada je reč o postupcima premijera Kosova nakon aprilskih izbora na severu Kosova.

Dodala je i da za razliku od Srbije, na Kosovu niko ne kritikuje aktuelnu vlast.

“U Srbiji ima neko ko ustane i nešto kaže protiv Vučića. Ko je, recite mi, nakon njegovog (Kurtijevog) nastupa 2. juna u skupštini, izašao od kosovskih intelektualaca i rekao: “Premijeru, ovo se ne radi tako”, kazala je Lazarevićeva.

Politički analitičar iz Prištine Fadilj Ljepaja ima suprotno mišljenje kada je reč o postupcima premijera Kosova nakon aprilskih izbora na severu Kosova.

“Kurti ima i svoja ovlašćenja, ima i svoje obaveze. Bili su neki izbori, on ima obavezu da osigura ljudima da rade u zvaničnim zgradama. Nećemo opet po kućama krenuti. Ja mislim da je to sasvim OK, ja mislim da su Srbi kada su rešili da, ovaj, da protestuju, da su trebali to puno, puno pametnije i puno bolje da odrade. Mislim da bi dobili puno veću podršku u svetu po tom pitanju”.

Osvrnuvši se na zauzimanje opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku od strane specijalaca Kosova, ali i na njihovo ponašanje u proteklih nekoliko meseci od dolaska na ovaj deo teritorije Kosova, Ljepaja kaže:

“Izjednačavati, recimo, specijalnu policiju Kosova sa onom što je bila nekad je jednostavno nekorektno, jer ta policija ne ulazi po kućama, ne udara po civilima”.

Na ponašanje neprofesionalno i grubo ponašanje specijalaca prema srpskim građanima ukazao je Miodrag Milićević koji je i sam pretrpeo torturu i zbog koje se žalio Policijskom inspektoratu Kosova.

“Dogovor!?” možete gledati večeras od 20 časova na Youtube kanalu i Fejsbuku RTV Kim, ali i na programima TV Puls, Mir i Herc. Od sutra i na partnerskim veb portalima Radija Kontakt plus, Radija Goraždevac, Radija Mitrovica sever i portala KoSSev.

Comments

Pročitaj još