• Početna>
  • Vesti>

Lajčak i Eskobar nastavili seriju razgovora u Prištini

Foto: Kallxo

Predstavnici nevladinih organizacija se severa Kosova preneli su Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru da na tom području postoji “visok nivo frustracije i nezadovoljstva u srpskoj zajednici”, a da će učešće Srba na novim izborima zahtevati ozbiljan pristup, jer je njihov zahtev kompletno povlačenje specijalnih snaga policije.

“Mi smo samo pokušali da prenesemo visoki nivo frustracija i nezadovoljstva koji postoji u zajednici. Da objasnimo da će učešće na izborima zahtevati jedan ozbiljan proces pregovora sa srpskim političkim predstavnicima i to prvenstveno kada je u pitanju zahtev koji se odnosi na povlačenje specijalnih jedinika kosovske policije sa severa Kosova i da opet naglasim ne samo iz opština, već i sa kontrolnih punktova i baza koje su izgrađene na eksproprisanom zemljištu”, prenela je Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative nakon sastanka u Prištini.

Andrić Rakićeva navodi da su Lajčak i Eskobar na sastanku bili veoma otvoreni u vezi sa planom rešavanja krize na severu.

“Predlog EU, ali i SAD je da se policija povuče iz samih opštinskih zgrada i blizine, da gradonačelnici rade iz prostorija koje su na nekim alternativnim lokacijama i da se raspišu novi izbori. U tom smislu nije ništa novo rečeno, opet su ponovili da rezultati razgovora sa vladom Kosova juče nisu bili u potpunosti zadovoljavajući, ali su naveli da ipak ima određenih pomaka, odnosno da postoji spremnost vlade Kosova da raspiše nove izbore”, rekla je Andrić Rakićeva.

Osim nje sastanku sa dvojicom međunarodnih zvaničnika prisustvovali su i direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević i direktor Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Dušan Radaković.

Pre susreta sa njima, Lajčak i Eskobar su razgovarali sa predstavnicima Srpske liste, iz koje se još nisu oglasili, kao i sa predstavnicima opozicionih parlamentarnih stranaka Albanaca.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je da su sa Lajčakom i Eskobarom razgovarali o razvoju događaja na severu i čuli američke i evropske stavove o novonastaloj situaciji, ocenivši da trenutna situacija “šteti Kosovu”.

“Tačno je da je trenutna situacija veoma zabrinjavajuća, vidimo da nema kretanja napred, postoji situacija koja šteti Kosovu u smislu njegovih međunarodnih odnosa, pre svega sa strateškim partnerima, zato smo tražili i izrazili smo spremnost da igramo svoju državničku ulogu kako bismo održali naše odnose sa SAD pre svega, i državama EU”, rekao je Krasnići medijima nakon razgovora.

Upitan da li podržavaju nove izbore na severu, preneo je da na sastanku nije razgovarano o konkretnim temama.

“DPK je odigrao važnu ulogu ovih dana, posebno posle petka, kada je vlada bez konsultacija na skriven i nekoordinisan način preduzela radnje koje su je dovele do ove situacije”, izjavio je Krasnići i dodao da je važno da se ne stvaraju mogućnosti za eskalaciju situacije.

“Bićemo u svakodnevnim konsultacijama sa predsednicima opština Zvečan i Zubin Potok, sa međunarodnim partnerima, da vidimo koje su prave akcije da se krene dalje. I juče sam se sastao sa gradonačelnicima, oni nastavljaju da rade iz alternativnih kancelarija, kao što to radi i gradonačelnik Severne Mitrovice, tako da je u ovom trenutku veoma važno da se ne stvaraju mogućnosti za eskalaciju bezbednosne situacije, održavanje mira i puta ispred nas”, naglasio je Krasnići.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku ponovio je da se nalaze u kritičnom trenutku, a za to je, prema njegovim rečima, odgovoran premijer Aljbin Kurti.

On je medijima rekao da ostaje da se vidi kakve će “posledice Kosovo imati od poseta predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i NATO-a”.

Abdidžiku je dodao da je situacija u odnosima Prištine sa saveznicima zabrinjavajuća.

“Mi smo u zabrinjavajućoj situaciji za Kosovo i, štaviše, nejasnoj. Zabrinjavajuće zbog stanja odnosa koje Kosovo ima sa saveznicima, a nejasno zbog nepostojanja plana i spremnosti premijera Kosova da se dogovori sa saveznicima. U ovoj fazi, Kosovo ostaje da vidi posledice koje bi mogle doći od takve delegacije, iz SAD, EU i NATO-a. Teško prihvatamo takvu situaciju kao što je DSK, kao opoziciona politička partija sa ograničenim brojem poslanika u skupštini. Naše akcije će biti javne. Nadam se da će se to odraziti i na premijera Kurtija”, dodao je on.

Comments

Pročitaj još