• Početna>
  • Vesti>

Kurti izrazio spremnost za deeskalaciju i održavanje izbora na severu; Lajčak i Eskobar posle sastanka sa Osmani na severu

(Foto Vlada Kosova)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je “spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa”, saopštila je kosovska vlada nakon sinoćnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Kako je navedeno u saopštenju na sastanku su razmenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, ali i idejama za deeskalaciju na severu i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Vladavina prava, kako ističe Kurti, može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore.

“Takva bi trebalo da bude predizborna kampanja. Kandidati i birači na novim izborima moraju da se takmiče i učestvuju bez straha i pretnji. Red i zakonitost bi svakako proporcionalno smanjili broj policajaca u zgradama opština u tri severne opštine”, rekao je Kurti, a prenela Vlada Kosova.

Podsetimo Lajčak je posle sastanka sa Kurtijem sinoć kazao da su on i Gabriel Eskobar izneli predlog koji sadrži tri elementa za novonastalu situaciju – deeskalaciju, hitne izbore i povratak dijalogu.

Njih dvojica će se danas sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani a predviđena je i poseta severu Kosova.

Kasnije popodne dvojica međunarodnih izaslanika putuju u Beograd gde ih očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Comments

Pročitaj još