• Početna>
  • Vesti>

Lajčak i Eskobar zatražili od Kurtija smirivanje tenzija, izbore i povratak dijalogu

Izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država zatražili su od kosovskog premijera smirivanje situacije na severu Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu sa Srbijom.

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razgovarali su sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem 5. juna, dok na severu Kosova još traju napetosti i protesti lokalnog srpskog stanovništva.

On je rekao da je svima u interesu da na severu Kosova postoje “legitimni” predsednici opština koji predstavljaju građane.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da su imali dug, otvoren i težak razgovor sa Aljbinom Kurtijem, tokom kojeg su mu predstavili predlog međunarodne zajednice.

“Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo – deeskalaciju situacije na terenu, drugo – brzo nove izbore na severu, i treće – povratak dijalogu i procesu normalizacije. Imali smo dugu, iskrenu i tešku diskusiju sa premijerom o ovim tačkama, i to je sve što mogu da kažem u ovom trenutku, jer sutra nastavljamo sa sastancima, a onda produžavamo za Beograd”, rekao je Lajčak.

Što se tiče gradonačelnika opština na severu, Lajčak je rekao da su oni legalni, ali da nemaju legitimitet.

“Legalnost ne znači legitimnost i sposobnost predstavljanja, i to je upravo problem koji imamo na severu. U interesu je Kosova i svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalnost, ali i puni legitimitet u predstavljanju”, rekao je Lajčak.

Rekao je da ne želi da spekuliše o sankcijama.

“Nisam pomenuo ništa o konsekvencama, to je pomenuto u izjavi EU dvadesetsedmorke. Želim da kažem da je to veoma redak instrument, jer je to dokument koji je sastavilo 27 zemalja članica, pa je to veoma težak i ozbiljan dokument. Moram da vam kažem da naše zemlje članice čekaju na mene, i na nas, da se vratimo i da ih izvestimo”, dodao je Lajčak.

Jedinstvo transatlantske zajednice

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ukazuje da je međunarodna zajednica ujedinjena više nego ikada.

“Nisam video toliko jedinstvo u transatlantskoj zajednici, SAD, EU, NATO-u, i svaki drugi prijatelj Kosova je izneo isti, identičan zahtev, pa se nadam da će nas čuti”, rekao je Eskobar.

U međuvremenu, Eskobar je rekao da je na ovaj sastanak došao kao prijatelj Kosova i rekao da se nada da će njihovi zahtevi “biti saslušani”.

Na pitanje da li je premijer Kosova prihvatio njihov predlog, Eskobar je rekao da “smo na početku naše misije”.

“Nikada nisam video toliko jedinstva unutar transatlantske zajednice. Isti predlog su dale i SAD, EU, NATO i skoro svaki prijatelj Kosova. Tako da se nadam da ćemo biti saslušani”, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je Kurti prihvatio njihove predloge, obojica su odgovorili da su na “početku svoje misije”, koja će trajati dva dana.

Comments

Pročitaj još