• Početna>
  • Vesti>

Devenport: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti

Foto: Tanjug

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport rekao je da se, bez učešća kosovskih Srba u institucijama poput policije, pravosuđa, opštinske administracije, osećaj normalnosti u svakodnevnom životu neće vratiti.

’’Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, trebalo bi da bude sveobuhvatnih izbora kako bi predsednici opština na severu imali neophodan legitimitet. Naravno, i naša misija je spremna da pomogne u tom pravcu“, rekao je Devenport.

On je ocenio da je situacija na severu veoma napeta.

’’Iako su izbori sprovedeni u skladu sa zakonskom regulativom, situacija u kojoj se nalaze predsednici opština koje bira veoma mali broj birača nije održiva. S druge strane, svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su povređeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima i teže. Pre svega, mora doći do popuštanja tenzija. Kao što sam u više navrata rekao, bez učešća kosovskih Srba u institucijama poput policije, sudstva, opštinske uprave, osećaj normalnosti u svakodnevnom životu se neće vratiti“, dodao je Devenport.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, on je rekao da Misija OEBS podržava taj proces i da je aktivno angažovana u različitim projektima za sprovođenje dogovorenog u dijalogu.

Devenport je naveo da je formiranje ZSO jedna od mnogih obaveza u okviru Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao i u skladu sa novim sporazumima iz februara i marta ove godine.

’’Mora se pronaći kompromisno rešenje koje će odgovoriti na sve izazove u vezi sa ovom veoma složenom temom, ali i sve ostale obaveze moraju biti sprovedene u skladu sa svim dogovorima postignutim u dijalogu“, nastavio je Devenport.

On je izrazio optimizam da će proces dijaloga Kosova i Srbije biti završen u toku ove godine.

’’Svi se tome nadamo, ali to pre svega zavisi od posvećenosti Kosova i Srbije u sprovođenju svega što je dogovoreno. Moram da dodam da treba da postoji pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, koji je vezan i za procese članstva u EU“, izjavio je Devenport.

Comments

Pročitaj još