Lipljan: Postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

Dan nakon što je u centru Gračanice zapaljena srpska trobojka postavljena na jarbolu kraj spomenika Milošu Obiliću, u Lipljanu su nepoznati počinioci odneli zastavu koja je bila na zvonari i porti crkve Svetog Flora i Lavra.

Opisujući incident, paroh lipljanski Dragiša Jerinić kaže da je incidentu prethodilo izveštavanje lokalnog medija.

“Doskočili su do naše crkvene zastave koja je bila okačena na zvonari. Zastava na tom mestu stajala tri godine, budući da nisu mogli da je strgnu odsekli su zastavu do držača i odneli je”, priča lokalni paroh.

Naveo da je televizija na albanskom jeziku TV 7, čija je ekipa pre toga došla i snimila zastavu, izvestvila svoje gledaoce da se usred Lipljana vijori zastava Srbije.

“Odgovorili smo da je u Lipljanu postavljena zastava SPC što ima potpuno drugu dimenziju. Zastava naše crkve može da stoji i u Lipljanu, Beogradu, Njujorku, Minhenu, odnosno svuda gde je SPC”, kaže Dragiša Jerinić.

Istog dana lokalni Albanac je pretio grupi Srba iz ovog grada, kao i Nikoli Cvejiću.

Srbin je, pomislivši da je u pitanju psihički bolesna ili pijana osoba, slučaj pretnje zanemario i nije prijavljivao policiji. Međutim, pretnja se ponovila i narednog dana na ulici.

“Išao sam sa detetom on je zastao ispred nas i doviknuo. Šta je, još se nisi iselio za Srbiju? Opsovao me je i rekao je da će da me zakolje. Posle tih reči dete se jako uznemirilo, kao i ja, pa smo se odlučili da čitav slučaj prijavimo policiji”, ispričao je Cvejić, raseljeno lice iz Prištine.

“Svaki napad uzrokuje seriju drugih”

Predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović kaže da svaki napad na Srbe severno od Ibra uzrokuje seriju napada i na njihove sunarodnike koji žive u enklavama.

“Gračanica, Goraždevac, Lipljan, Ugljare, Štrpce su mesta u kojima su se u poslednje dve nedelje događali napadi”, navodi Joksimović.

Dodaje da se porukama koje “svakodnevno raspiruju mržnju prema Srbima, Srpskoj listi i čitavom srpskom korpusu, zvanična Priština želi da ih svakim danom bude sve manje”,

Slučajevi odnošenja crkvene zastava i pretnje lipljanskim Srbima prijavljeni su policiji. Na raskrsnici, ulica ispred gradske crkve, već nekoliko dana dežura patrola kosovske policije.

Srbi koji žive južno od Ibra jedinstveno su stali uz sunarodnike na severu Kosmeta podržavši ih u njihovim zahtevima Prištini, KFOR-u i međunarodnoj javnosti.

To su i pokazali jučerašnjim mirnim protestima u Gračanici, Štrpcu i Gorenjem Kuscu kod Gnjilana, gradu u kome je pre rata živelo više od pet hiljada Srba – danas ih je jedva tri stotine.

Comments

Pročitaj još