• Početna>
  • Vesti>

Nastavljaju se mirni protesti u opštinama na severu Kosova; U Zvečanu posle dogovora raspoređene dodatne snage KFOR-a

Foto: Radio Mitrovica sever

Četvrti dan traje protest građana u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću na severu Kosova. I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar zgrada lokalnih samouprava. Danas je posle dogpovora sa predstavnicima Srpske liste i zahteva Srba, prisustvo Kfora pojačano i obavlja i sprovodi sve mere za bezbednosti.

U opštini Zvečan jedan broj građana je bio okupljen tokom čitave noći. Zaposleni u opštini Zvečan, danas su se ispred bodljikave žice simbolično upisali i ispisali u evidenciju dolaska na posao.

Okupljeni građani ostaju pri zahtevima za povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština na severu KiM, da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrede opština na severu Kosova i da se neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu jer nisu krivi.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od pripadnika KFOR-a da rasporedi svoje snage na ulicama Zvečana, kako se “kosovska policija” ne bi približavala i dizala tenzije, i na taj način ugrožavala bezbednost građana. Odgovor KFOR-a je da će to i učiniti. Danas je primeatan veći broj pripadnika Kfora na ulicama Zvečana, ne samo u blizini opštine, javlja naš reporter sa lica mesta.

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu. 

To je, ponovimo, urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Takođe, dodatne snage Kfora raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

Tokom protesta juče džip Kosovske policije se približio okupljenim građanima, veoma blizu, što su Srbi shvatili kao provokaciju, došlo je do incidenta i negodovanja okupljenih građana, a kosovska policija je kasnije to i potvrdila.

Danas su se protestu priključili zaposleni u “Trepčinim” pogonima rudnika flotacije, kojima je od prošle nedelje takođe onemogućen rad u rudnicima na severu Kosova.

„Od petka, kada su specijalne snage ušle na sever Kosova, nama je proizvodnja zaustavljena jer su blokirali flotaciju i ne dozvoljavaju nam da kamionima prevozimo rudu. Mi nismo budžetska firma, platu primamo od onoga što proizvedemo, samim tim su nam ugroženi životi,“ objasnio je rudar Darko Milojević.

Oni nose zastave RMHK “Trepča” , radne uniforme i šlemove.

Vaspitačice predškolske ustanove “Lane” iz Zvečana danas su prisustvovale protestu građana ispred opštine, a pošto je danas 1.jun Međunarodni dan deteta, deo programa koji su sa decom pripremale za ovaj dan izvele su same. Obučene jednobrazno u ljubičastim majicama odigrale su dve koreografije.

“Danas smo ovde ja i moji vaspitači , da simbolično odigramo ono što smo sa našom decom pripremali mesecima za ovaj dan, ali zbog situacije to nažalost nismo u mogućnosti”, rekla je v.d. direktora obdaništa “Lane” u Zvečanu Olga Nedeljković.

U Leposaviću bilbord “Ovo je Srbija”

Novoizabrani gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi već tri noći spava u prostorijama opštine. KFOR-a i Kosovska policija su raspoređeni na ulazu u zgradu.

U blizini opštine Leposavić jutros je osvanuo bilbord “Ovo je Srbija”.

Nekadašnji gradonačelnik Leposavića Zoran Todić je u izjavi za TV Most rekao da su stanovnici četiri opštine na severu KiM pod konstantnim pritiskom i da će narod dolaziti na proteste do ispunjenja zahteva.

“Ovo je sedmi dan kako je zgrada opštine okupirana, nasilno zauzeta od strane pripadnika Kosovske policijske službe, koji su na silu ovde uveli tzv. gradonačelnika, gospodina Hetemija, koji nema niti legalitet, niti legitimitet. Ovi izbori na kojima je Hetemi izabran, su protekli tako da nijedan Srbin, Bošnjak, Goranac, niti Rom sa ove opštine  nije izašao na te izbore. Takođe je mnogo manji broj Albanaca, koji žive u tri sela na ovoj opštini, je izašao na izbore nego ranijih godina. Tako da je neshvatljivo da pored svih upozorenja, apela, čak i od strane američkog ambasadora Hovenijera, oni šalju te tzv. gradonačelnike u zgrade opština, iako nisu dobrodošli. Tako smo u petak ovde imali nemile scene i povređene ljude.

Todić naglašava da ovo nije ništa novo, da smo i ranije imali odluke koje su usmerene protiv srpskog naroda od strane aktuelne Vlade iz Prištine.

“Četvrti dan kako se narod ovde okuplja sa istim zahtevima: da ovu zgradu napuste gospodin Hetemi i njegovi saradnici, kao i pripadnici Kosovske policije, kako bi se omogućio ulazak u zgradu svih zaposlenih koji stoje ispred zgrade”, kaže Todić.

On ističe da je u Leposaviću život stao, da deca ne idu u škole i vrtiće, svuda je bodljikava žica.

“Ova zgrada ovde je žila kucavica Leposavića, jer svako ko treba da obavi neki posao, da podigne neki dokument, to bi uradio u ovoh+j zgradi, a to je danima nemoguće. Ovo što je uradio Kurti, sa ovom nerazumnom akcijom dovođenja nelegitimnih gradonačelnika, samo ukazuje na to da je život ovde sve teži i da smo pod konstantnim pritiskom, posebno stanovnici u četiri opštine na severu Kosova i Metohije”, zaključuje Todić.

U Zubinom Potoku građani na protestu, i tamo pojačano prisustvo KFOR a

Građani koji su okupljeni ispred zgrade opštine u Zubinom Potoku takođe mirno protestuju. Na zgradi Doma zdravlja razvijena je velika srpska trobojka. I tamo je prisutan veći broj pripadnika KFOR-a i Kosovske policije.

Vest se ažurira….

Comments

Pročitaj još