• Početna>
  • Vesti>

Kosovski MUP: Protesti najavljeni; u Zvečanu “demonstranti pokazali nasilje”

Foto: Radio Mitrovica sever

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se povodom današnjih protesta koji se održavaju u tri opštine na severu Kosova, saopštenjem u kome se navodi da su protesti najavljeni, a da se policija u skladu sa zakonom “stara o očuvanju javnog reda i mira”.

“Danas je na severu zemlje najavljano da će biti održani protesti/skupovi, pa se s tim u vezi Policija Kosova, priznajući pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira, kao i dužnosti definisane Ustavom Republike Kosova i važećim zakonima” stoji u saopštenju.

U saopštenju u kome se okupljeni građani nazivaju demonstrantima, navedeno je da su oni tokom protesta u opštini Zvečan “pokazujući nasilje i bacajući suzavac, pokušali da pređu bezbednosne kordone kako bi nasilno ušli u objekat opštine”, pa je tek onda policija reagovala “legalnim sredstvima”.

“Demonstranti su se organizovano okupili ispred objekata severnih opština kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da protestuju, gde su ispred objekta opštine Zvečan demonstranti pokazujući nasilje i bacajući suzavac, pokušali da pređu bezbednosne kordone kako bi nasilno ušli u objekat opštine, gde je policija bila prinuđena da upotrebi legalna sredstva poput spreja da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu” nevedeno je u saopštenju.

U tekstu se dalje ističe da kosovska policija “menadžira situacijom, istovremeno poziva građane da obrate posebnu pažnju i oprez tokom protestnih poziva, da mirno protestuju i da ne nasedaju na eventualne provokacije kakve god da su prirode”.

U saopštenju se između ostalog kaže da će angažovanje policije “u sprovođenju javnog reda i bezbednosti, pružanju bezbednosti građanima, sloboda kretanja, kao i preduzimanje policijskih mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu zemlje, i dalje će ostati među primarnim ciljevima i zadacima Policije Kosova”.

U tri opštine na severu Kosova i Metohije, u toku su protesti Srba zbog nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U Zvečanu je jutros došlo do incidenta u kome je kosovska policija koristila biber – sprej kako bi rasterala građane koji su probali da se približe zgradi Opštine. Naš reporter javlja da nije bilo suzavca kako se tvrdi u saopštenju, već samo sredstava koje je upotrebila policija.

Comments

Pročitaj još