• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Kurtijeva namera bila je da isprovocira srpski narod

Foto: RTS

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za RTS da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sa namerom izabrao jučerašnji dan za incidente na severu KiM zbog skupa u Beogradu kako bi isprovocirao srpski narod.

“Pripreme su bile u toku mesecima unazad. Bilo je samo pitanje kada će se desiti. Upozoravao sam na to”, ukazuje Drecun.

Ističe da su ti incidenti “poslednja granica” Kurtija, jer posle prelaska te granice slede, kaže, opasne posledice. “Prva posledica je širok sukob sa srpskim narodom. Druga je prekid dijaloga, o kome je sada besmisleno govoriti”, navodi Drecun.

Dodaje da nasilje Prištine mogu da spreče SAD i zemlje Kvinte ali, ističe, Kfor i Euleks koji su znali šta je za juče pripremano nisu zaštitili nenaoružani srpski narod.

Naglašava da Beograd preuzima akcije i diplomatske aktivnosti koje ne treba olako shvatiti, poput podizanja borbene gotovosti jer to, kaže, sprečava Kurtija da krene u progon ljudi.

“Raspoređivanje naših snaga uz administrativnu liniju je najjače upozorenje. Ovo su jednostrani i nasilni potezi Prištine”, kaže Drecun.

Comments

Pročitaj još