• Početna>
  • Vesti>

KP: Nadležne policijske jedinice u samoodbrani prinuđene da reaguju i po službenoj dužnosti pomažu gradonačelnicima

Foto: Kosovska policija

Kosovska policija oglasila se saopštenjem u kom kažu da postupaju u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima i , kako su naveli, u cilju sprečavanja “svih kriminalnih aktivnosti koje se dešavaju u zemlji”.

“Policija Kosova danas po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad, u službenim objektima dotičnih opština”, stoji u saopštenju.

U policijskom saopštenju se navodi da se značajan broj građana okupio u blizini ulaza u opštinske objekte tri opštine, kako bi sprečili njih i njihovo prateće osoblje da uđu u službene objekte opština.

“Pored angažovanih lica i njihovih vozila/sredstava koja se nalaze u blizini i u blizini opštinskih objekata, alarmi su izdati i u severnim opštinama koje koriste kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja. Policija Kosova je angažovala relevantne policijske jedinice, u cilju upravljanja situacijom i okolnostima koje su stvorili okupljeni građani, koji su sprečili organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo” navodi se u policijskom saopštenju.

Kako se navodi, službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su, kako se dodaje, oni kontinuirano odbijali.

“Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i bombe prema policiji i službenim vozilima, nanevši direktnu opasnost i lake telesne povrede do sada pet policajaca koji su se potom vratili policijskim dužnostima. Pričinjena je materijalna šteta i na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno. Sumnja se da su se u blizini čuli pucnji, ali se još uvek ne zna tačna lokacija” stoji u saopštenju policije.

“Uviđajući direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac, da rasteraju masu, a gradonačelnicima omoguće ulazak u objekte opština” navode iz policije.

Kako navode iz policije, slučaj je u saradnji sa pravosudnim organima okarakterisan kao “napad na ustavni poredak”.

Comments

Pročitaj još