Hovenijer: Formiranje ZSO hitan zadatak za Prištinu

Džefri Hovenijer: Tviter

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, rekao je da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom һitan zadatak za Kosovo.

Hovenijer je rekao da je ZSO suštinski element u sporazumu za normalizaciju odnosa sa Beogrdom i da kao takva mora da se primeni, kako bi se obezbedilo članstvo u evropskim i evroatlantskim strukturama, prenosi prištinski Reporteri.

„Kosovo se 2013. godine obavezalo na stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dugo smo bili veoma jasni i očekujemo da će to biti urađeno, a sada je to još һitnije pitanje jer je to suštinski element odgovornosti Kosova i posvećenosti Kosova čak i Briselskom sporazumu, ali i kada je u pitanju sporazum o normalizaciji odnosa“, izjavio je Hovenijer na RTV 21.

On je rekao da SAD pozdravljaju nacrt vizije ZSO kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali da se sada mora ući u praktična pitanja izrade statuta kojim se ta vizija sprovodi.

„Svestan sam da je Upravljački tim izneo predlog za sto, svestan sam da su mnogi ljudi ocenili da ovaj predlog Upravljačkog tima prevazilazi ovaj okvir ili ograničenja koja sam opisao. Briselski sporazum opisuje da menadžerski tim radi ovaj posao i izlaže predlog na sto, ali Briselski sporazum takođe zaһteva da strane o tome razgovaraju i pregovaraju“, rekao je američki ambasador u Prištini.

Comments

Pročitaj još