• Početna>
  • Vesti>

Vojska Srbije u litijskoj pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja

Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske učestvuju u ispraćaju kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, iz Valjeva u Beograd, gde će sutra biti pronet ulicama glavnog grada na čelu Spasovdanske litije.

Ispraćaju i litijskoj pratnji prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba brigadni general Savo Iriškić.

Vojska Srbije odazvala se pozivu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija da tradicionalno učestvuje u Spasovdanskoj litiji, a ove godine i pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja, povodom obeležavanja decenije od vraćanja verske službe u Vojsku Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pripadnici Drugog centra za obuku Komande za obuku učestvovali su u prenosu kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja iz mesta njihovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, posle čega je ispred Pokrovske crkve formirana litija, koju su predvodili episkop valjevski Isihije i episkop lipljanski i vojni Dositej, vikar patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Mošti su potom litijski prenete u Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, gde je služen Akatist Svetom vladiki Nikolaju.Pripadnici naše vojske  učestvuju i u prenosu i pratnji moštiju iz Valjeva do Vaznesenjske crkve u Beogradu, gde će biti dočekane pred praznično bdenije u večernjim časovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Comments

Pročitaj još