• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021”: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi su govorili doc. dr Marija Miljković, direktor Kulturnog centra Dragica Žarković Milan Mihajlović, urednik časopisa „Brankovina“ Milica Matijević i sam autor knjige.

U zbirki poezije prisutni su elementi nadrealizma i imažinizma, koji govore o unutrašnjem suprostavljanju i kontrastu, i traži od nas da mislimo u sadašnjem trenutku.

Profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici doc. dr Marija Miljković kazala je da knjiga predstavlja zbirku pesama nastalih u periodu od četiri decenije, od 1981. do 2021. godine, koje su objavljivane u do sada sedam zbirki poezije.

„Za sam početak svoje najnovije antologijske zbirke poezije, pesnik je izabrao Bretonov citat, „Poetski je zagrljaj, kao telesni zagrljaj – dok traje, zakljanja svaki pogled na bedu sveta“. Ovim citatom, pesnik je ,uslovno rečeno, predstavio sebe, međutim, u njegovim stihovima ima i onih kojima se odaje priznanje poezije i uopšte stvaranju. Kako autor kaže, istinska je radost u stvaranju“ navela je Miljković.

„Najnovija zbirka pesama Ace Vidića programskom pesmom, „Pesma poklonjenja u vremenu“, kojom je pesnik kako i sam kaže, hteo da čitaocima omogući celoviti uvid i vidljivije sagledavanje jedne avangardne poetike modernog pesništva“ dodala je Miljković.

Odmah zatim ide ciklus „Ranih pesama“, nastalih od 1981. do 1990. godine, pod nazivom „Rođenje“.

Milica Matijević bibliotekar savetnik biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu i urednik u časopisu „Brankovina“ i „Intelekt“ kaže da pesnik pored pisanja, već više od 40 godina pomaže drugima u svom svaralaštvu i promociji.

„Aca Vidić je ovde večeras u ulozi pesnika, ali on već više od 40 godina piše poeziju i pomaže drugim ljudima da je pišu. Napravio je veliku pauzu u svom svaralačkom životu, baveći se uredničkim poslom. Aca je pomogao da više od 700 autora izdaju svoju prvu knjigu i kada na taj način posmatrate čoveka, vi shvatate da je zapravo on ono o čemu piše, apsolutni pesnik. On živi za poeziju i on se njoj klanja. Rad na njegovom stvaralaštvu je zaista marljiv, kao urednika i kao čoveka, koji je pomagao drugim ljudima da objave svoju poeziju“ rekla je Matijević.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović istakao je da je Vidićeva poezija duhovna vatra, koja neumorno gori i kojoj se tokom čitanja uvek vraćamo.

„Acina poezija je duhovna vatra kojoj se u njegovim pesmama vraćamo više puta. To je poezija koja je dubokomisaona, misaona i refleksivna i pri svakom čitanju kao da otkriva novu ideju za njen nastanak. Aca je nadrealni pesnik i pesnik nadrealizma, koji veruje u snagu igre misli. On svojom poezijom reaguje na društveno-umetničke i intelektualne prilike svog vremena“ rekao je Mihajlović.

Autor knjige Aca Vidić čitao je stihove iz svoje zbirke poezije i zahvalio ljubiteljima pisane reči na potrebi za dubinom i smislom.

„Hvala vam što ste ovde jer imate duh, smisao i potrebu za dubinom misli i osećanja, povezanih u obrnutom smeru osećanja i misli, jer je takva poezija koju sam ja stvarao – ono što srce kaže umu, onda to um repodukuje“ rekao je Vidić.

Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće „Zlatno runo“ u Beogradu.

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još