• Početna>
  • Vesti>

Nikoli Milovanoviću potrebna pomoć za transplantaciju bubrega

Foto: Budi human

Humanitarna fondacija “Budi human Aleksandar Šapić” sakuplja novčana sredstva za lečenje Nikole Milovanovića (1986) iz Kosovske Mitrovice. Nikoli je potrebna transplantacija bubrega u Belorusiji, za šta mora da sakupi 95.000 evra.

Nikoli su u februaru 2016. godine otkazala oba bubrega kada mu je hitnom intervencijom u KBC Kosovska Mitrovica ugrađen centralni venski kateter, a potom i fistula na VMA. Za Nikolu koji u tom trenutku ima 30 godina, suprugu i sina, jedini način da se sačuva njegov život je hemodijaliza na svaka tri dana.

Odmah nakon saznanja da je prinuđen da ide na hemodijalize urađena su testiranja oca i majke kada je ustanovljeno da majka može da bude potencijalni donor. Nakon opsežnih ispitivanja na VMA, transplantacija je urađena januara 2017. godine. Iako su i Nikola i njegova majka imali idealno poklapanje, nakon samo tri dana od operacije došlo je do komplikacija koje su se nizale jedna za drugom. Uprkos svim naporima lekara da sačuvaju bubreg, transplantacija je proglašena neuspešnom i 6. juna 2017. izvedena je operacija kojom je odstranjen transplantirani bubreg.

Od tog dana pa sve do danas Nikola je prinuđen da odlazi na hemodijalize tri puta nedeljno.

Pošto Nikola više nema nijednog kompatibilnog donora, transplantacija u inostranstvu je jedina šansa za normalan život. Napokon se pojavila šansa u Minsku, u Belorusiji.

Ova sredstva pokrivaju sve troškove lečenja, odnosno troškove pripremnih pregleda i testiranja, transplantacije, terapije i analize, lekova i suplemenata, kontrolnih pregleda nakon transplantacije, prevođenja medicinske dokumentacije, kao i za troškove puta i smeštaja tokom lečenja.

Procedura je takva da nakon što sakupi novac i uplati kao depozit, stavlja se na listu transplantacije i mora da sačeka još do 8 meseci da bi se pronašao potencijalni donor.

Za Nikolinu budućnost! Budimo humani! Pomozimo Nikoli!

Nikoli možete da pomognete na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke sadržaja 1495 na 3030

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671215-43

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670794-45

IBAN: RS35160600000167121543

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Comments

Pročitaj još