• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Reagovao sam na izjavu Borelja, treba da budu korektni prema Srbiji

Foto: Tanjug

Brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini je put ka normalizaciji, istakao je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj. Na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana Ivica Dačić je tražio da budu korektni prema Srbiji.

Zajednički neformalni sastanak ministara spoljnih poslova regiona i EU bio je trenutak za razmenu mišljenja o najvažnijim spoljnopolitičkim i bezbednosnim temama i poruku o snažnoj podršci evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

Jedna od glavnih poruka značajnog broja zemalja članica, upućena pre svega Srbiji, je usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU, a bilo je reči i o dijalogu Beograda i Prištine. O tome su u izjavama govorili Žozep Borelj i Ivica Dačić.

“Pozdravljamo poteze onih koji su uskladili. Onima koji nisu, a tu pre svega mislim na Srbiju, želim da poručim da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije kompatibilno sa pristupanjem EU. To je štetno i za nacionalne interese Srbije, ali svakako je štetno za pristupanje EU“, rekao je Borelj.

Ivica Dačić kaže da je na tu izjavu reagovao i rekao da treba da budu korektni prema Srbiji u smislu da Srbija nije vrednosno neutralna.

“Srbija je glasala za sve rezolucije u svim međunarodnim forumima u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. S druge strane, nije se pridružila sankcijama ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim interesima i državnim, jer je u pitanju naš teritorijalni integritet i suverenitet“, rekao je Dačić.

Borelj je ponovio poruku da je brza i potupuna primena postignutih dogovora u dijalogu jedini način za normlizaciju i nastavak evropskog puta Beograda i Prištine. Upozorio je da tenzije i provokacije moraju da prestanu.

Ivica Dačić je rekao da je i današnji nastup Prištine pokazao njihov ekstremeni pristup i nespremnosti na kompromis.

Rat u Ukrajini bila je dominantna tema odvojenog sastanka evropskih šefova diplomatije koji su podržali incijativu za uvođenje jedanaestog paketa sankcija Rusiji.

Ovog puta, paket mera čije usvajanje se očekuje u junu, mogao bi da pogodi i zemlje za koje se smatra da učestvuju u zaobilaženju sankcija prema Moskvi.

Comments

Pročitaj još