• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba

Milovan Drecun (Foto FoNet/Božana Pavlica)

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je povodom polaganja zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice, da je bezbednosna situacija na KiM dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba. Priština minira dijalog, uz podršku zemalja Kvinte, dok Kurti istovremeno pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu na severu Kosova.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je u toku proces miniranja dijaloga od strane Prištine uz podršku zemalja Kvinte, potpuno odbacivanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je uradio Upravljački tim i uvođenje u igru nekakve Kurtijeve “samouprave za Srbe”, čija je suština zapravo da se prizna lažna država Kosovo od strane Beograda.

Istovremeno, dodaje, Kurti pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu na severu Kosova u dva pravca – jedan je administrativni, tako što će zaposeti četiri opštine na severu posle farsičnih “nazovi izbora”.

Upozorava da je opasno to što u Prištini nagoveštavaju da će završiti proceduru otvaranja mosta na Ibru i to što ljudima počinju da skidaju tablice sa automobila koji se nisu preregistrovali, da naplaćuju i kazne.

“Posebno je opasno što pripremaju drugi deo realizacije njihovog plana, uz podršku Kvinte, a to je pravo policijsko vojno zaposedanje severa Kosova. Već su stacionirali pripadnike specijalnih parapolicijskih jedinica na severu Kosova, doneli su odredbu takozvane vlade o eksproprijaciji srpske zemlje u opštinama gde nameravaju da prave nove baze”, ukazuje Drecun.

Ocenjuje da je bezbednosna situacija dostigla maksimalnu granicu, preko koje dolazi do sukoba.

“Srpski narod mora da reaguje na ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, ali i opstanka na severu Kosova i Metohije”, zaključuje predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

Uprkos neslaganju većinskog srpskog stanovništva, u severnom delu Kosovske Mitrovice kompletiran je novi saziv lokalne samouprave, sačinjen od Albanaca.

Sa druge strane, predstavnici Srpske liste dali su premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju rok do prvog juna da, kako kažu, prestane sa represijom nad srpskim narodom.

Comments

Pročitaj još