• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista dala rok Kurtiju do 1. juna da prestane sa represijom

Foto: Radio Mitrovica sever

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić na konferenciji za novinare je rekao da su uspeli da sačuvaju mir i da obuzdaju narod da ne reaguju na imenovanje “lažnog gradonačelnika i da je polaganjem zakletve zvanično počela okupacija severa Kosova i Metohije, i ova, kao i svaka druga okupacija, ima svoj početak i kraj”, rekao je Simić i dodao da će se završiti kada Srbi to budu odlučili”.

Simić je rekao da da će 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda ukoliko ne prestane represija kosovskog premijera Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

“Zahvaljujući nadljudskim naporima koji su uloženi u prethodnim danima, posebno danas uspeli smo da sačuvamo mir i da obuzdamo narod da ne reaguje na provokacije koje dolaze od antisrpskog režima Aljbina Kurtija, sa nekakvom farsom kojoj je neko od vas i prisustvovao danas, sa nekakvim imenovanjem lažnog gradonačelnika koji su na lažnim nelegalnim, nelegitimnim izborima, izabrani sa 3, 4 posto, u našoj opštini sa manje od 1 posto upisanih birača”, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Naglasio je u ime predstavništva Srpske liste i naroda koji živi na prostoru Kosova i Metohije da su opredeljeni za mir i da su to pokazali kada su se održavali kako je rekao lažni izbori 23. aprila. “I mir je sačuvan isključivo prisebnošću srpskog naroda koji se odazvao pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske liste da se sačuva mir i u tome smo uspeli. I danas je sačuvan mir nadljudskim naporima koje smo uložili kako bi obuzdali narod da ne reaguje, dodao je Simić.

“Nažalost, osim Srpske liste, predsednika Vučića i srpskog naroda, ne vidimo da je još neko spreman da se sačuva mir, posebno ne u Prištini gde neki pokušavaju da zarade jeftine političke poene ugrožavajući mir na ovim prostorima”, rekao je Simić i dodao da je strpljenju došao kraj i da narod više ne može da trpi progon Kurtijevog režima, koji kako je rekao traje mesecima.

Simić je rekao da Aljbinu Kurtiju daju rok do 1. juna da prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije.

“Da prestane sa otimanjem srpske zemlje koju on podvodi pod lažnu eksproprijaciju, da prestane sa šikaniranjem srpskih građana, hapšenjem i kreiranjem nekakvih lažnih optužnica na kojima se nalaze viđeni Srbi, da prestane sa progonom i zatsrašivanjem i napdima na Srbe, da prestane sa pritvaranjem Srba jer se i dan danas širom kazamata na prostoru Kosova i Metohije nalaze Srbi bez ikakvog dokaza za krivicu ili za ono što im se stavlja na teret. Da prestane sa uskraćivanjem elementarnih ljudskih prava srpskog naroda poput prava na lečenje, prava na obrazovanje, prava da poput svih drugih naroda u Evropi u 21. veku imaju pravo da biraju, izlaze na izbore i refenrendum, što je Srbima na prostoru Kosova i Metohije bilo uskraćeno“.

„Ukoliko se ove i slične akcije nastave, 1. juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima branićemo svim sredstvima“, saopštio je Simić.

Simić tvrdi u ime Srpske liste, ali i srpskog naroda da su upravo oni opredeljeni za mir, te da su to pokazali kada su 23. aprila održani, kako kaže, lažni izbori.

„Represija koja se sprovodi od strane režima Aljbina Kurtija je nešto što ne možemo da podnesemo. Rok 1. juna je dat još jednom kao prostor svima, pre svega Aljbinu Kurtiju i Prištini, ali i predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice da učine sve da prestane represija nad srpskim narodom, jer to se više ne može trpeti. Ova represija je plod ne pojedinačnih akcija, već insitucionalnog nasilja kojem je naš narod izložen u prethodnom periodu i što nijedan drugi narod ne bi mogao da istrpi”, kazao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Istakao je da su danas specijalci policije na Bistričkom mostu koje je nazvao “parapolicijskim jedinicama koje se nelegalno nalaze” jednom građaninu oduzele registarske oznake KM i napisale kaznu u iznosu od 150 evra i uz šikaniranje ga upozorili da takve oznake ne sme da nosi na teritoriji Kosova u nrednom periodu, rekao je Simić i naveo da se sporazum ponovo krši.

Srbi danas nemaju problem sa albanskim narodom već sa antisrpskim režimom Aljbina Kuritja koji svakodnevno nastoji da neuspehe na političkom planu rešava tako što će sticati jeftine političke poene maltretiranjem i represijom nad srpskim narodom, rekao je Simić.

Apelovao je da neće smatrati dobrim potezom, niti blagonaklono gledati da bilo ko upada u zgrade koje su u vlasništvu Republike Srbije, u kojima rade Srbi i pružaju usluge svim građanima, misleći na mogući pokušaj polaganja zakletvi u zgradama opština u Leposaviču, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Izbori na severu Kosova su organizovani nakon što su Srbi sa severa početkom novembra napustili kosovske institucije.

Comments

Pročitaj još