Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?

Foto: Radio Mitrovica sever

Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u upitnost legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.

Taj izborni proces, ne samo da je produbio krizu, već je negativno uticao i na sve pomake koji su bili primetni u pregovorima od početka ove godine.

Specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetio je Prištinu, Severnu Mitrovicu i Beograd, uoči sastanka u Briselu glavnih pregovarača Petra Petkovića i Bekima Bisljimija, koji je završen bez rezultata. On je odgovarajući na pitanje novinara u Severnoj Mitrovici demantovao da se susreo sa novoizabranim gradonačelnicima na severu Kosova.

Uoči polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika u Severnoj Mitrovici na izborima koje su Srbi bojkotovali, oglasile su se ambasade zemalja Kvinte.

Zemlje Kvinte su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer su ih Srbi bojkotovali.

U zajedničkom saopštenju su 19. maja pozvale strane “da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama”.

Kvinta je navela da pruža podršku dijalogu kojim posreduje EU i istakla potrebu za hitnim napretkom oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole  razgovarao je u međuvremenu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Šole je naveo da uprkos dogovoru postignutom u Ohridu, odnosi Kosova i Srbije su krhki i da  je neophodna politčka hrabrost kako bi se ispunile sve obaveze.

“Dogovor smatramo pravno obavezujućim, i to smo rekli Vučiću i on to nikada nije negirao”, rekao je Šole. On je potvrdio da je administracija u Vašingtonu zainteresovana da produbi odnose  sa Srbijom.

Neophodno je da se izbegnu provokacije i sukobi i da se nastavi rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je i iz Predsedništva Srbije nakon telefonskog razgovora predsednika Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika u američkom Stejt Departmentu Dereka Šolea

S druge strane, predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke odnose američkog Senata Bob Mendez je ocenio da akteri u dijalogu Srbije i Kosova ne deluju zajednički s dobrom voljom u procesu normalizacije odnosa.

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa Šoleom o dijalogu i lokalnim izborima održanim na severu Kosova u aprilu.

Nakon pojačane diplomatske aktivnosti tokom ove sedmice, nove političke tenzije između Beograda i Prištine usledile su nakon polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Erdena Atića iz Kurtijevog Samopredeljenja u petak 19. maja.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hoveijer je uoči najavljenog polaganje zakletve. nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem pozvao na izbegavanje sukoba i akcije koje mogu da dovedu do povećanja tenzija na severu, i poručio da SAD ne smatraju dobrom idejom da se nasilno pristupi zgradama opština na severu.

Međutim, Hovenijer je rekao da  usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Srpska lista održala je hitnu vanrednu konferenciju za medije, dok se u Beogradu obratio direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, koji je ujedno i glavni pregovarač beograda u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Potpredsednik srpske liste Igor Simić rekao je da “Aljbinu Kurtiju daju rok do 1. juna da prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije”.

U tom kontekstu, nabrojao je “eksproprijaciju zemlje u vlasništvu Srba na severu Kosova, hapšenja, lažne optužnice, uskraživanje prava na lečenje, obrazovanje i uskraćivanje elementarnih ljudskih prava srpskog naroda” i naglasio da će ukoliko se takve ili slične akcije nastave 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda, koji će “pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima braniti svim sredstvima“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je na severu započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića, navodeći da je od 45 hiljada upisanih birača izašlo 1 567, od kojih samo 13 Srba.

“ Sram bilo Kurtija i međunarodnu zajednicu”, rekao je Petković i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio Lajčaka na “sve posledice Kurtijevog ponašanja i provokacija koje mogu da se pretvore u najnoviju krizu, da žele da proteraju srpski narod i najotvorenije isprovociraju rat”.

Za sada nema nagoveštaja koji će biti naredni koraci i kada bi se glavni pregovarači ponovo sastali u Briselu.

Na osnovu psolednjih dešavanja i nove krize koja se nazire na severu Kosova, može se zaključiti da je međunarodna zajednica ozbiljnim izazovima da rešava novu potencijalnu krizu, ali i da, osim učestalih pregovora sa predstavnicima Beograda i Prištine, ne nudi jasno rešenje koje bi se prevazišli brojni nagomilani problemi i sprečila eskalacija, budući da se događaji razvijaju  brzinom svetlosti. pre nego se reše nagomilani problemi koji su i doprineli tenzijama na severu Kosova krajem prošle godine.

Od postizanja dogovora 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu, prvo se sastaju pregovarači da usaglase stavove, dok se runde na najvišem politikom nivou zakazuju ukoliko se pregovarači prethodno usaglase.

Beograd i Priština  su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primenu.

Comments

Pročitaj još