• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Napeta situacija na severu KiM, bojim se za sutra i “ono posle sutra”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je vrlo teška i napeta situacija, posebno na severu KiM i da se očekuje da predstavnici Prištine sutra pokušaju u zgradi u Mitrovici da održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, kao i da je zbog toga veoma zabrinut. Oni su izabrani, kako je rekao, na najlažnijim i najsramnijim izborima u svetu sa posečnom izlaznošću od 3,4 posto, a podržale su ih zemlje Kvinte.

“Molim Srbe da sačuvamo mir, a oni neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je iživljavanje nad Srbima i pokušaj da se napravi atmosfera u kojoj bi Srbi napustili svoja ognjišta”, rekao je Vučić u Novom Sadu odgovarajući na novinarsko pitanje da sutra ističe rok za preuzimanje dužnosti onih koji su na izborima dobili dva, tri procenta i da li će to doneti dublju radikalizaciju politickih prilika na KIM, imajući u vidu i novi napad iz vatrenog oružja na decu iz srpske enklave.

Vučić je rekao da je juče razgvarao sa američkim predsavnicima Derekom Šoleom, Gabrijelom Eskobarom i Kristoferom Hilom. “Vrlo je teška i napeta situacija, posebno na severu KIM”, istakao je Vučić.

On je zahvalio ljudima koji su sa KiM peške krenuli na miting u Beograd, navodeći da oni znaju koliko je situacija teška.

“Oni znaju koliko smo se borili dok su drugi kukumavčili, znaju koliko je situacija teška i koliko se državno rukovodstvo borilo. Moja poruka je da ćemo biti sa njima i zajedno se boriti da naš narod opstane na KiM, da opstane Republika Srbija i da sačuvamo glavne premise našeg Ustava. A koliko sam zabrninut za sutra i ono posle sutra bolje da ne govorim”, rekao je Vučić.

Prema potvrdi skupštine opštine, sutra je zakano polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika za Severnu Mitrovicu, Erdena Atića iz Samoopredeljenja. Iz ove institucije, sa druge strane, nije saopšteno da će i drugi novoizabrani gradonačelnici na Severu zajedno sa Atićem polagati zakletve, kao što Vučić tvrdi.

Podsetimo, vanredne izbore koji su se 23. aprila organizovali u četiri severne opštine, bojkotovali su Srbi, te su sa učešćem od oko tri posto glasača, u sve četiri, većinski srpske opštine, novi gradonačelnici Albanci iz PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Comments

Pročitaj još