• Početna>
  • Vesti>

Samanta Pauer: Sporazum je tu ali i hitnost da se uspostavi ZSO

Foto Kim

“Jasno je da je osnivanje Zajednice srpskih opština apsolutno kritičan korak koji mora da bude preduzet kako bi se osiguralo da može da se nastavi sa normalizacijom”, rekla je na početku svoje posete Kosovu direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Samanta Pauer. 

Ona je kazala da su to i zvaničnici u Srbiji istakli i naglasili da je vrlo važno.

Međitim, istakla je da najvažnije odluke tek treba da budu donete. “Na primer, sporazum koji je već postignut o kidnapovanim licima, ima više od 1.500 lica čiji ostaci nisu pronađeni i za kojima pripadnici njihovih porodica još uvek žale, ne znajući šta se dogodilo s njima, čak i taj sporazum, za koji smatram da je samo jedan korak napred, tek treba da bude sproveden, ali je važan sporazum i nije nešto što se dogodilo ranije”, rekla je Pauer koja je u pratnji ambasadora SAD-a Džefrija Hovenijera posetila Kravarice u opštini Gnjilane.

Kazala je i da je u procesu normalizacije najvažnije angažovanja svih strana te da teški koraci moraju biti preduzeti da bi došlo do benefita.

“Sporazum je tu, ali tu je hitnost da se uspostavi, na primer, ZSO i mi se nadamo da će sada konačno, kada je dijalog u toku, da će biti jasno kako ona treba da izgleda. Strane se još nisu složile oko vizije i modaliteta koji će se koristiti, ali i to se po prvi put dešava, ta vrsta suštinskog angažmana”, rekla je američka zvaničnica koja je prethodno boravila u Beogradu.

Naglasila je da se sada razmenjuju ideje i da kada kompromis bude postignut, normalizacija će biti nastavljena, a to prema njenim rečima može eventualno rezultirati međusobnim priznanjem.

Pauer će sutra u Prištini razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Comments

Pročitaj još