• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Prošle godine nije rešen ni jedan slučaj nestalih lica na Kosovu

Foto: Tanjug

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je u Nišu da prošle godine nije rešen ni jedan slučaj nestalih lica na Kosovu i dodao da već dve i po godine nema nikakvih aktivnosti na pronalaženju nestalih lica, iako Komisija ima pouzdane i dobre informacije koje je podelila sa Prištinom.

Odalović je na otvaranju izložbe „Neizbrisiv trenutak u vremenu“ u niškom Oficirskom domu izjavio da se nada da će Deklaracija o nestalima koju su prihvatili Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti dati rezultate i otvoriti pitanje nestalih lica.

„Do sada smo nailazili na odbijanje i zid ćutanja. Nadamo se da ćemo kroz pretragu terena i proveru informacija koje imamo, imati bolje rezultate i porodicama dati više odgovora“, istakao je Odalović.

On je podsetio da, prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, još 9.800 porodica lica nestalih devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije čeka na rasvetljavanje sudbina svojih najmilijih, a od ovog broja 1.621 lice je sa Kosova.

„Do sada je rasvetljena sudbina 35.000 nestalih, što je tri četvrtine ukupnog broja. To govori da je urađen ogroman posao, ali ne znači da smo zadovoljni, jer svi oni koji još nisu razrešili sudbinu svojih najmilijih sa pravom od nas očekuju razrešenje“, izjavio je Odalović.

Prema njegovim rečima, Srbija je apsolutno posvećena rešavanju pitanja nestalih lica, ali su se zločini dešavali na Kosovu ili na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a tamo i dalje ima arhiva koje su Srbiji nedostupne.

Predstavnica Odbora mladih Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Miljana Popović, čiji je otac Milorad nestao na Kosovu 31. avgusta 1999. godine, kazala je da porodicama izuzetno mnogo znači negovanje sećanja na nestala lica.

Popović je kazala da je njen otac nestao po završetku rata prilikom povratka u selo Slivovo iz Gračanice, gde je išao da obiđe roditelje.

„Od tada nemamo nikakve informacije o njemu. Čuli smo neke priče koje na žalost nisu proverene. Obraćali smo se svima za pomoć, a posebno Crvenom krstu, koji nam je izašao u susret u skladu sa svojim mogućnostima“, izjavila je Popović.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović je kazao da su izložbu „Neizbrisiv trag u vremenu“ do sada mogli da pogledaju stanovnici Kragujevca, Beograda i Novog Sada, a sada i stanovnici Niša.

„Radi se o projektu kojim pokušavamo da ublažimo veliku tugu i patnju ljudi koji su izgubili svoje najmilije ili ne znaju njihovu sudbinu. Želimo da period do saznavanja konačne istine ublažimo ljudskom dobrotom i humanošću“, izjavio je Miladinović.

On je kazao da izložba predstavlja završni deo projekta pod nazivom „Pružanje psihološke i psihosocijalne podrške porodicama nestalih lica“, koji je realizovao Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Izložbu sa oslikanim satovima koji predstavljaju sudbinu nestalih lica, zainteresovani mogu da vide u Oficirskom domu do 17. maja.

Comments

Pročitaj još