Kosovska policija maltretirala Srbe u Preocu

Neidentifikovana grupa policajaca sa pancirima i oružjem je preksinoć na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice, u periodu između 23.30 i 23.45 maltretirala Živojina Rakočevića, profesora, dugogodišnjeg novinara i predsednika Udruženja novinara Srbije, te Žarka Milenkovića, profesor i pesnika, urednika književnih programa Doma kulture “Gračanica”.

Rakočević i Milenković su zaustavljeni na kružnom toku u Preocu u ulici Borka Filipovića od strane naoružanih policajaca. Tom prilikom je njihovo vozilo upalo u veliku rupu koja se nalazi na kraju puta. Pričinjena je manja materijalna šteta.

“Videvši šta je uradio, policajac je počeo da viče na albanskom jeziku, da se ponaša vrlo agresivno i bude vrlo neprijatan. Na ljubazno pitanje da li ima nekog ko govori srpski jezik, on je odgovorio novim besom i agresijom, izveo nas napolje i krenuo u pretres automobila. Na novo pitanje zašto to rade i da li možemo da dobijemo njihov policijski broj, odgovorili su vrlo neprijatnim, detaljnim pretresom, prislanjanjem na kola, udaranjem po nogama”, naveli su Rakočević i Milenković u pismu Policijskom inspekatoratu Kosova povodom ovog slučaja.

Istakli su: “ovde plaćamo takse i poreze, pa tako plaćamo i ove policajce koji diskriminišu, ponižavaju i vrše represiju”. Ipak, dodali su i da “ne traže nikakve kazne za njih, jer oni kažnjavaju evropske norme i zakone”.

“Tražimo da ih pronađete i da, ako je to moguće, zaustavite represiju, otvorite neku vrstu dijaloga i sprečite da ogroman broj ljudi bude diskriminisan, ponižen i da živi u strahu. Rezultat ovakvog ponašanja je zatvaranje u enklave i gubljenje nade u bilo kakav demokratski napredak. Sve ovo izaziva duboko nepoverenje i u potpunoj je suprotnosti sa kampanjama i promocijama da svi građani imaju poverenja u Kosovsku policiju i da ona može da ih zaštiti”, poručili su Rakočević i Milenković.

Na svoje pismo nisu dobili nikakav odgovor.

Oni su istovremeno o nemilom događaju izvestili i šefa OEBS-a na Kosovu Majkla Davenporta, te ambasadore SAD i Nemačke – Džefrija Hovenijera i Jerna Rodea, a uputili su im i nekoliko pitanja:

– Da li je upotreba srpskog jezika okidač za nasilje uniformisanih pripadnika policije i da li je srpski jezik izbačen iz službene upotrebe?

– Da li policajci bez identifikacionih brojeva, po svome nahođenju, mogu vršiti agresiju nad građanima i svima koji im iz nekog razloga budu sumnjivi ili im se ne dopadaju, koriste srpski jezik ili traže da se poštuje zakon?

– Da li policajci prilikom zaustavljanja vozila, ako to čine na nebezbednom mestu, smeju da prouzrokuju štetu na privatnoj imovini?

– Ima li ikakve šanse da se na Kosovu poštuje minimum zakona, a da etnička pripadnost bude u drugom planu?

Kako Radio Kim saznaje, na svoja pitanja nisu dobili odgovor ni od međunarodnih diplomata.

Comments

Pročitaj još