• Početna>
  • Vesti>

Sveti vladika Nikolaj Žički i Ohridski na čelu beogradske Spasovdanske litije

Spasovdan 2022.(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Ovogodišnja slava prestonog Beograda, Vaznenjenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, zbog stradanja i gubitka života naših mladih ljudi u gradskim opštinama Vračar i Mladenovac, zbog bola i tuge vascelog naroda za nevino postradalima biće u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, navela je Srpska pravoslavna crkva.

Na čelu Litije, koja će gradskim ulicama, od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama krenuti 25. maja u 19.00 časova, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će izuzetno, radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva, stoji u saopštenju.

Prethodnog dana, 24. maja svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će, posle molebana, svečano u pratnji Preosvećenog Episkopa valjevskog Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekan u večernjim časovima, pred praznično bdenije, navodi se u saopštenju SPC.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika, da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će Njegova Svetost Patrijarh srpski . Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu.

S verom i molitvom, uz Svetog Vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima, objavila je Srpska pravoslavna crkva.

Comments

Pročitaj još