Evropski parlament usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovu

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju kojom pozdravlja liberalizaciju viza, zahtev Kosova za status kandidata u EU i podržava aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope.

Međunarodna zajednica je pozvana da izvrši pritisak na Srbiju da se uzdrži od napora da izoluje Kosovo sa međunarodne scene kampanjom protiv njegovog priznavanja ili isključivanjem zemlje iz međunarodnih organizacija. Srbija se poziva da ukine svoj glas blokiranja zabrane Kosovu da postane član Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija, što bi inače bilo u suprotnosti Sporazuma između Kosova i Srbije iz 2013. o normalizaciji odnosa.

Što se tiče članstva Kosova u različitim organizacijama, nalaže se da će pored reformskog procesa uspeh u procesu zavisiti i od napretka u dijalogu sa Srbijom. Kosovo i Srbija su pozvani da se angažuju u duhu kompromisa kako bi postigli “sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju, i u skladu sa međunarodnim pravom”.

Istovremeno se poziva na primenu svih do sada postignutih dogovora u dijalogu, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U usvojenoj Rezoluciji pozdravlja se posvećenost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski parlament pozdravlja i prilagođavanje Kosova spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, posebno oštru osudu i uvođenje sankcija Rusiji i Belorusiji. Za ovu rezoluciju glasala su 452 poslanika, protiv je bilo 87, dok je 76 bilo uzdržano.

Ovo je poslednja rezolucija u postojećem mandatu Evropskog parlamenta. Evropski izbori će biti održani sledeće godine, a samim tim i nova struktura poslanika.

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji

Evropski parlament usvojio je danas na plenarnoj sednici Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se ocenjuje da pristupni pregovori Srbije treba da budu uslovljeni njenim usklađivanjem sa sankcijama EU Rusiji, normalizacijom odnosa sa Kosovom i napretkom u reformskim procesima.

U izveštaju, čiji je autor izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, navodi se da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Na plenarnoj sednici glasao je 621 poslanik, a izveštaj je usvojen sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržana glasa.

Vladimir Bilčik je posle glasanja na Tviteru napisao da se nada da će izveštaj ohrabriti Srbiju na njenom evropskom putu u ovim teškim vremenima, i da se raduje da o njoj razgovara sa zvaničnicima u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u raspravi o izveštaju o Srbiji da protekla godina nije bila bez izazova za odnose Evropske unije i Srbije, ali da je važno i u interesu EU da kontinuirano radi sa Srbijom i da joj pomaže na evropskom putu.

Varheji je u obraćanju poslanicima na plenarnoj sednici, 9. maja uveče, rekao da će brzina pregovora o pristupanju EU zavisiti od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, u skladu sa novom metodologijom.

On je istakao da je ozbiljno pitanje i neusklađenost Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali je dodao da je cilj Evropske komisije u 2023. godini da sa Srbijom sarađuje na postizanju tog cilja.

Varheji je pohvalio usvajanje zakona kojima se sprovde izmene ustava u oblasti pravosuđa, kao i usklađivanje Srbije sa viznom politikom EU, za državljane šest država koje su rizik kao izvor ilegalnih migracija.

On je naglasio da Evropska komisija očekuje da se bez odlaganja reralizuju sve odredbe Ohridskog sporazuma i aneksa, i ponovio da se sprovedu i svi sporazumi koji su do sada postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sa Srbijom se, prema njegovim rečima, razgovara i o tome kako može da postigne opipljivije rezultate u drugim prioritetnim oblastima, kao što su medijske slobode i pluralizam medija i suzbijanje stranih medijskih manipulacija i dezinformacija.

Varheji je ponovio da EU od Beograda očekuje da se posveti krivičnom progonu odgovornih za ratne zločine. da harmonizuje svoj gasni i energetski sektor sa tržišnim pravilima Unije, kao i da se od vlasti u Srbiji očekujeda građanima kroz strateške i robusnije komunikaciju predoče prednosti približavanja EU.

Računamo na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera da stoji uz nas i uz naše zajedničke vrednosti, i da bude uz naš zajednički interes, našu bezbednost i prosperitet, rekao je Varheji, uz obećanje da će EU nastaviti da politički i finansijski podržava evropsku prespektivu Srbije i Zapadnog Balkana.

Comments

Pročitaj još