• Početna>
  • Vesti>

Petković: Potrga za nestalim civilizacijsko pitanje od izuzetne važnosti na kom Beograd insistira više od dve godine

Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa šeficom regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Beogradu, Jelenom Stijačić i koordinatorom za zaštitu i predsedavajućom Radne grupe za nestala lica, Oreli Gotije, a sastanku je prisustvovao i predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Petković je sagovornice obavestio da su Beograd i Priština usvojili 2. maja u Briselu Deklaraciju o nestalim osobama, što je pre svega civilizacijsko pitanje od izuzetne važnosti na kom Beograd insistira više od dve godine, navodi se u saopštenju.

Nažalost, istakao je direktor, Priština godinama opstruiše ovaj proces i izbegava da dozvoli pretragu devet lokacija za koje Beograd poseduje utemeljena saznanja da skrivaju posmrtne ostatke Srba stradalih tokom sukoba na KiM.

Sa druge strane, istakao je Petković, Beograd je do sada omogućio pretragu 23 lokacije koje je Priština označila kao relevantne.

Direktor Kancelarije za KiM je sagovornicama ukazao na neophodnost pojačane aktivnosti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta s ciljem da se što pre krene u operacionalizaciju ove Deklaracije i načine prvi koraci u njenoj primeni. On je istakao da je preko potrebno da Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ujedno i predsedava Radnom grupom za nestala lica, učini napore da se taj proces odblokira i sa svoje strane izvrši neophodan uticaj na Prištinu da prihvaćene obaveze i ispuni. Važno je da se proces potrage za nestalima što pre vrati u funkciju zbog porodica nestalih i građenja mira i mirnog suživota na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je izrazio očekivanja da će Priština, bar u ovoj oblasti, prestati da vrši opstrukciju i da će konačno biti odblokiran proces potrage za nestalima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još