• Početna>
  • Vesti>

Šapa: Analiza uzorka otrovanog psa potvrdila trovanje insekticidom „Metomil“

sapa

Toksikološko-hemijskom analizom uzorka želudačnog sadržaja otrovanog psa potvrđeno je prisustvo karbamatnog insekticida metomila, saopštili su danas iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“.

Obraćajući se građanima severnog dela Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i ostalih mesta gde su se desila masovna trovanja pasa u poslednjih dva i po meseca, iz Šape poručuju da su preuzeli obavezu na sebe, da odnesu uzorak otrovanog psa na analizu, jer se, kako navode, nijedna institucija u ovim sredinama ne bavi time.

„Kao laici za otrove možemo da napomenemo samo da ovaj otrov koji se nalazi na našim ulicama, dečijim igralištima, parkovima i u ulazima stambenih zgrada gde su se nalazile otrovane životinje, trajno oštećuje respiratorne organe svih živih bića i da 1 gram ubija čoveka za pola sata“, poručuju iz Udruženja.

Naglašavaju da se ovaj insekticid koji se nalazi u slobodnoj prodaji pretvara u težak otrov kada se ne koristi i rastvara prema upustvu, a što je najopasnije nema ni boju, ni miris, a ni ukus.

Iz „Šape“ navode da će za dalja objašnjenja da zatraže ekspertsko mišljenje.

Ovo udruženje ujedno je objavilo dokument, odnosno nalaz nakon izvršene analize uzorka.

U njemu se navodi da je toksikološko-hemijska analiza odrađena 3. maja u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu, a da je uzorak donet 27. aprila.

Comments

Pročitaj još