• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Pobedićemo zlo, izvršićemo potpuno razoružavanje Srbije

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da  drugi put u poslednjih 48 sati moraju da se obrate, a da svaku reč, koju bi želeli da izgovore je i teška i suvišna i nedovoljna.

“Uz članove porodice ubijene dece i radnika obezbeđenja u OŠ “Vladislav Ribnikar” u svoje ime i članova vlade izrazim saučešće zločinački ubijenim na teritoriji Mladenovca, Dubone, Smedereva i da im kažem da smo, iako znam da im je to teško da prihvate da smo zajedno, ujedinjeni u tuzi i bolu”, kazao je predsednik.

Kaže da je ovim ponovljenim masovnim zločinačkim napadom, “posle napada na našu decu, a zatim napadom na svakoga ko se tu našao, ovo je napad na celu našu zemlju i svaki građanin to oseća”.

“Nisam pobornik teorije zavere jer ne smem kao predsednik Republike. Iako živimo brojčano u maloj zemlji, veliki narodi su uspevali da pronađu rešenja. Za nas veće tragedije nema. Izgubili smo mnogo ljudi. Zato Amerika kada se suočila 11. septembra sa više ubojenih bili su ujedinjeni da odgovore. Australijanci u sličnom masovnom ubijanju znali su da donesu teške odlule. Mnogi drugi su pronalazili snagu. Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka. Nama kojima je uvek possao da budemo trezveni smo kao zombiji hodali 24 sata, tražeći razlog kako i zašto”, naveo je Vučić.

Posle toga kod svih roditelja širom Srbije postali su zabrinuti i uplašeni, logična posledica.

“Pošalje dete u školu, a onda se pojavi neko bez trunke kajanja vam ubije decu. Kako ćemo da umirimo roditelje”, kazao je Vučić.

“U svakoj školi u Srbiji imaćemo školskog policajca”

Nekoliko je novih mera, rekao je predsednik Vučić.

“Naši policijski službenici su do sada imali obavezu da obiđu škole ili više njih. Primićemo novih 1.200 policajaca i uputićemo 1.000 policajaca u škole dok za godinu dana ne postignemo da policajac bude uvek prisutan u školi, čime ćemo podići bezbednost za 99 odsto i za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje”, rekao je Vučić.

Ako u Beogradu ima 331 škola imaćemo isto toliko policajaca, rekao je Vučić.

Za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja oštrije kazne

Noćašnji napad je bio teroristički napad, rekao je predsednik Vučić, dodavši da su specijalne antiterorističke snage imale zadatak da uhapse ili neutrališu napadača.

“Zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost dana, metaforično rečeno”, rekao je Vučić.

najavio je da će zbog svega što se desilo Ministarstvo pravde doneti izmene zakona kojima će biti pooštrene kazne za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava.

Za neovlašćeno držanje oružja maksimalna kazna se podiže sa 12 na 15 godina.

“Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za koje nema dozvolu takođe će biti kazna do 15 godina. Za neovlašćeno nošenje oružja kao što su noževi i perorezi predviđene su takođe kaznene mere, kako se ne bi dešavalo da se takvi predmeti više pojave u školama”, rekao je između ostalog predsednik Srbije.

Izvršićemo potpuno razoružavanje Srbije

Predsednik Vučić izjavio je da će Vlada danas doneti zaključak da se bez procedura nalaže MUP-u da pripremi dopune i izmene Zakona o oružju kojim bi se pooštrili uslove za nošenje kratkog i vatrenog oružja.

“Za one koji ne ispunjavaju obavezan otkup oružja, svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom oružju, proći će reviziju. Za nelegalno držanje oružja kazne ćemo gotovo udvostručiti. Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije”, navodi Vučić.

Takođe, ni to, dodaje, neće biti dovoljno, za to malo oružja što bude bilo i kod lovaca, ali i kod svih drugih biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica.

“Kada nadležne službe kažu u roku od 48 sati biće obavezan test na psihoaktivne supstance. Nalaže se MUP-u pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo biće manje opasnosti za naše građane”, ističe predsednik

MUP, dodaje, da obezbedi sve mere za moratorijum za nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine. “Nalaže se MUP-u da preduzme sve mere iz nadležnosti da oni koji poseduju nelegalno oružje, da ga predaju. Ako ga ne predaju naći ćemo ga, a posledice će biti strašne”, ističe predsednik.

“Moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo”

Predsednik Vučić rekao je da moramo da nastavimo da živimo slobodno, samo moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo.

“Moraćemo da nastavimo da radimo, ali i sistemski da promenimo sebe. Imamo 25 intervencija na teritoriji Srbije zbog neodgovornog ponašanja omladine koja imitra ubicu i 20 lažnih prijava. Naši policajci ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakog moramo da odgovaramo. Hoću da se zahvalim svim jedinicama MUP-a, ali i BIA”, istakao je Vučić.

Predsednik se zahvali taksisti koji je pokazao da je častan čovek, za razliku, kako je rekao, od nekih koji su znali gde se ubica nalazi, a nisu javili.

“I oni će biti pozvani na odgovornost”, naveo je predsednik.

Vučić: Predložio sam premijerki da se vrati smrtna kazna, ali to nije prihvaćeno

Predsednik Vučić je naveo da je jutros predložio predsednici Vlade da se vrati smrtna kazna, ali je to odbijeno, jer bismo bili jedina zemlja pored Belorusije koja ima smrtnu kaznu.

“I ja sam nekada bio protiv smrtne kazne, ali se gorko kajem što sam imao takav stav”, naveo je Vučić.

Vučić o motivu za masakr: Ubica samo ponavljao “omalovažavanje”

Na pitanje novinara da li je ubica iz Mladenovca u iskazu govorio o motivu, predsednik Vučić je naveo da je samo ponavljao jednu reč – “omalovažavanje“.

“Vi stanete i ne verujete“, kazao je predsednik i dodao da će o zdravstenom stanju povređenih biti više informacija tokom dana.

Comments

Pročitaj još