• Početna>
  • Vesti>

Misija SAD pri OEBS traži mir na KiM, atav Moskve o Kosova nepromenjen

Foto: OEBS

Zamenica šefa Misije SAD pri OEBS-u Kortni Ostrijen je, kako je rekla, uz žaljenje konstatovala ”beskorisnu retoriku u vezi sa izborima 23. aprila u opštinama na severu Kosova, usmerenu posebno na rukovodstvo, osoblje i operacije OEBS-a”. U saopštenju Misije SAD pri OEBS-u navodi se da SAD traže mir, pravdu i prosperitet na Kosovu, koje je, potpuno integrisano u međunarodnu zajednicu i ”slobodnu, otpornu i naprednu” Evropu.

“Misija OEBS-a na Kosovu ima dugu istoriju poštenog, uravnoteženog, uzornog rada na izgradnji institucija i promovisanju poštovanja ljudskih prava svih na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost. Pogrešna predstavljanja i neosnovane optužbe komplikuju naš zadatak da podstaknemo uspešnu primenu sporazuma dogovorenog u Ohridu”, navela je Ostrijen.

Ona je dodala i da se ”samo slušanjem zvaničnika zemlje domaćina u saradnji sa Misijom OEBS-a na Kosovu” u potpunosti razumeti dinamika na terenu.

“Pozdravljamo ovu praksu i ohrabrujemo da se ona nastavi i ubuduće. Nažalost, Kosovo nije član ovog tela i zbog toga nije u mogućnosti da govori samo za sebe na ovom forumu. Radujemo se danu kada ce Kosovo biti država članica OEBS-a i možemo se direktno obratiti ovom forumu kao takvom”, rekla je Ostrijen.

S druge strane, zamenik šefa misije Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič istakao je da Priština, kako je rekao, nije zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom, ni za ispunjavanje ranije preuzetih obaveza.

”Stav Moskve o pitanju Kosova ostao je nepromenjen postizanje stabilnog, obostrano prihvatljivog međunarodno pravnog rešenja između Beograda i Prištine zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.”, naveo je Bukajevič.

On je na Tviteru napisao da ishod ”mora biti u interesu srpskog naroda”, kao i ”odobren od Saveta bezbednosti UN”.

Comments

Pročitaj još