U Prištini nova optužnica u odsustvu za ratni zločin

Foto: Epoka e Re

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda, optužnicu protiv okrivljenog C. A. u odsustvu, za navodno počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iz Specijalnog tužilaštva tvrde da je okrivljeni C. A. u periodu od januara do maja 1999. godine, “sarađujući sa grupom neidentifikovanih kriminalaca, organizovano, u policijskoj, paravojnoj i vojnoj uniformi, izvršio krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva'”.

„Što je kažnjivo članom 142. Krivičnog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, trenutno kažnjivog po krivičnom delu ratni zločin uz tešku povredu Ženevskih konvencija i članom 4. Protokola 2 od 08.06.1977. godine koji je trenutno kažnjiv članom 146. i 147. Krivičnog zakona Kosova“, naveli su iz Tužilaštva.

U saopštenju tužilaštva nije navedeno koje je nacionalnosti muškarac protiv kog je danas ova optužnica podneta. Predložili su da se suđenje održi u odsustvu jer su iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađe.

Ovo je za dva dana druga optužnica protiv okrivljenog u odsustvu. Prva je podignuta drugog maja protiv pripadnika rezervnih vojnih snaga Srbije D. R. za navodno “seksulno nasilje” u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su u februaru izglasali novi Zakon o krivičnom postupku koji predviđa suđenje u odsustvu.

Comments

Pročitaj još