• Početna>
  • Vesti>

Vučić predlaže 10 mera uključujući pomeranje krivičnopravne odgovornosti sa 14 na 12 godina

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je minutom ćutanja i saučešćem porodicama i rodjacima poginule dece i radnika obezbeđenja, u današnjoj pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, kada je ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbeđenja, započeo obraćanje javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku obraćanja da je danas jedan od najtežih dana u savremenoj istoriji naše zemlje.

“Izražavam saučešće porodicama, roditeljima, braći, sestrama, dekama i bakama ubijene dece, deci, porodici ubijenog radnika obezbeđenja. Srbija je nažalost u tugi ujedinjena. Ta tuga je tolika da je ne pamtimo veću”, naveo je predsednik.

“Dečak će biti smešten u Kliniku za neuropsihijatriju, privedena je i majka”

Predsednik je rekao da se dečak ovog trenutka nalazi na posebnom mestu.

“Biće smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju. Njegov otac je kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka”, rekao je Vučić.

Čista biografija oca, uzoran lekar

Predsednik Vučić je rekao da je biografija oca dečaka čista, da je reč o uzornom lekaru.

Rekao je i da dečak nikada nikome nije pretio i da je planirao da baci molotovljeve koktele kako bi sprečio ulaz bilo kome drugom sa strane dok ne obavi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela i zato je odustao od toga.

“On je tražio od roditelja i škole premeštaj iz jednog u drugi razred, prešao je u 7/2, svi su ga izbegavali, u drugom razredu imao je tri drugara. Dobro se snašao, roditelji su bili zadovoljni. Ne može za roditelje da kaže ni da su se svađali i tukli, jedino da su stalno tražili bolje rezultate i da je slabije rezultate pružao okako je bio zaljubljen”, rekao je Vučić.

U novom odeljenju, međutim, niko nije hteo da ga prihvati jer se razlikovao i on je odlučio da počini mosnstruozni čin, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je postavio pitanje šta dete radi u streljani i kako mu je bilo dozvoljeno da puca.

Drugi problem je što se vidi po shemi koju smo našli da je on igrao neku vrstu igrice, a u tim igricama oni imaju više života. Vi vidite da nema kajanja, rekao je Vučić.

“Predložiću Vladi da razmotri snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina”

Predsednik je predložio da se u naredne dve godine uvede moratorijum za držanje i nošenje oružja, kao i da se izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

Dodao je da predlaže i da se izvrši kontrola načina držanja oružja i da se posebno kontroliše da li se oružje čuva odvojeno od municije.

Predložio je i da se izvrši kontrola rada svih streljana u Srbiji i da li maloletnici imaju pristup njima, što već stoji u zakonima.

Istakao je da predlaže i propisivanje krivičnopravne odgovornosti svima koji omoguće maloletnim licima da dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Vučić je naveo da kao predsednik Vladi predlaže da razmotre snižavanje krivičnopravne odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina, što će, kako je naveo, biti nešto oko čega će se “lomiti koplja”.

Jedan od predloga predsednika odnosio se na medije i programe u kojima se ističe nasilje, koje može da našteti  fizičkom i mentalnom razvoju maloletnika.

Potrebno je, kako je dodao, uvesti i šestomesečne obavezne testove na narkotike u školama,       

“To su moji predlozi, vi ste ti koji donosite konačnu odluku, na kraju će mi roditleji biti zahvalni, jer ćemo moći na vreme da reagujemo”, rekao je Vučić.

Kao važan predlog istakao je i formiranje posebnih službi za vršnjačko nasilje koje će promptno reagovati, ali i pristup sajtovima “darkneta” koji savetuju kako da se nabavi oružje, droga, kako da se neko ubije.

Dodao je i da smo sve ovo uradili, ovo danas teško da bi bilo sprečeno.

Vučić: Ružić je rekao da je spreman da podnese ostavku, ali to je na njemu i premijerki

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara o odgovornosti ministra prosvete za jutrošnju pucnjavu, rekao da svako može da govori o sopstvenoj odgovornosti.

“Danas je Branko Ružić govorio da je spreman da podnese ostavku, ali to je na njemu i Ani Brnabić”, naveo je predsednik.

On je istakao da sa ministrom prosvete nema blizak odnos, ali da ne voli da se iživljava na ljudima kada je to “relativno lako”.

“Trudim se da budem objektivan i pošten i da sagledam, ima li tu njegove krivice ili ne, a tek onda da vidimo dalje”, rekao je Vučić. Govoreći o tome što je trodnevna žalost proglašena tek od petka, predsednik je naveo da je to urađeno jer se nije znalo kada će biti završeni razgovori sa roditeljima i kada će tužilac završiti posao. “Žalićemo i danas i sutra, i u petak, i u ponedeljak, i u utorak. Sećaćemo se ovoga godinama. Kao što se sećamo masakra u Jabukovcu 2010. godine i Ivanči 2013. godine, uvek se pitajući šta je to što u ljudima probudi zver”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom jutrošnje pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

“Nismo naučili ni da žalimo, a da u stvari ne žalimo sebe i da opet, kada žalimo, nismo protiv nekoga”, naveo je Vučić.

Comments

Pročitaj još