• Početna>
  • Vesti>

Udruženje kosmetskih stradalnika pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika pozdravlja usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, koju su sinoć u Briselu potpisali predsednik Aleksandar Vučić i premijer Aljbin Kurti, očekujući da će Evropska Unija, konačno “naterati” Beograd i Prištinu da se proces pronalaženja nestalih, odmrzne.

Na listi nestalih pre, tokom i nakon oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, danas se nalaze imena još čak 1621. osobe, prinudno nestale od početka 1998. do kraja 2000. godine, navodi se u saopštenju.

“Porodice nestalih gotovo četvrt veka čekaju da saznaju istinu o svojim najrođenijima i da, nakon ekshumacija i identifikacija, njihove zemne ostatke preuzmu i dostojno ih sahrane. Stotine majki i očeva, zbog nepokazivanja političke volje vlasnih da se iskreno i odgovorno počnu baviti ovim humanitarnim pitanjem, nisu dočekali da saznaju istinu o svojoj deci koja su, u bezumlju skraja devedesetih netragom nestala”, ističu iz Udruženja.

Žele da veruju da Deklaracija o nestalima neće ostati još jedno “mrtvo slovo na papiru”.

“Da će se Prištinska i Beogradska delegacija u Radnoj grupi za nestala lica koju je formirao MKCK, posle dve godine konačno sastati, i da će se odblokirati nedopustivo dugi zastoj u razotkrivanju istine o svim nestalima na Kosovu i Metohiji. Da će biti vraćeno dostojanstvo i preostalih 1621. Osobi i nama, njihovim nesrećnim porodicama čije traume i beznađe predugo traju”, dodaje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još