• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Primena sporazuma iz Ohrida mora da počne od ZSO

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da bi primena sporazuma Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa trebalo da počne od Zajednice srpskih opština.

Gabrijel Eskobar je na video konferenciji za novinare rekao da su EU i SAD fokusirane na to da taj sporazum postane realnost.

“Ta realnost se stvara sa ZSO. Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. Naše je očekivanje je veoma jasno i zahtev da napredujemo sa ovim”, rekao je Eskobar i naveo da je počeo rad na formiranju ZSO, ali da taj posao mora stalno da se gura napred kako bi se došlo do modela.

Ocenio je da je primetan mali napredak u dijalogu.

Eskobar očekuje da će u roku od dve nedelje doći do novog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Važno je, navodi da je važno da obe strane, posebno prištinska, shvate ovaj proces ozbiljno i da krenu da ga završe.

Kako je rekao, bitno je da sve strane normalizuju odnose i da se harmonizuju sa stavovima EU.

Na pitanje da Priština vidi ZSO kao drugu Republiku Srpsku, Eskobar je odgovorio da se ne traži model kakav je primenjen u BiH.

Upitan da li će sporazum biti postignut do kraja godine, on je kazao da je važno da se razgovara o bitnim temama i da se nada da će do rešenja doći do kraja godine.

Na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum kada je glasala protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, Eskobar je rekao da nije siguran u to.

“To zavisi od Evropske unije, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije odlučen u trenutku kada se glasalo, ne znam da li je Srbija bila dužna da to ne blokira”, rekao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još