• Početna>
  • Vesti>

Usvojena Deklaracija o nestalim osobama u Briselu; Petković: Priloženo pismo koje štiti državu Srbiju

Foto: Tanjug

Delegacije Beograda i Prištine usvojile su u Briselu Deklaraciju o nestalim osobama, javlja dopisnik RTS-a. Evropska unija pozdravlja usvajanje Deklaracije. Nastavljaju se razgovori o Zajednici srpskih opština.

Petković: Uz Deklaraciju priloženo i pismo kojim je zaštićena država Srbija

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković objasnio je da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

“Usvojen je tekst Deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da je pre usvajanja teksta Deklaracije priložena i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju.

“Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu “end fors disapirijens” koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku. Namerno su insistirali na ovom terminu da bi Priština mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku. Mi nismo pristali na taj termin. To je u ovoj izjavi jasno podvučeno. Već smo se saglasili i dogovorili i što je ušlo u tekst deklaracije je termin ‘nestali pod prinudnom’. To nije pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u pravnom smislu, već ukazuje samo na okolnosti pod kojima je određena osoba odnosno lice nestalo”, naveo je Petković.

Comments

Pročitaj još