• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Ne očekujem ništa od sastanka u Briselu, Kurti namerno krši Briselski sporazum

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema nikakvih očekivanja od današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija u Briselu jer, kako je rekla, ne samo da ne vidi nameru Prištine da sprovede dogovoreno pre 10 godina, već smatra da Priština namerno krši Briselski sporazum.

“Ne vidim kako će se to promeniti nakon više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma kao prvog sporazuma o normalizaciji koji je garantovala svojim potpisom EU. Ne vidim bilo kakvu spremnost u Prištini, oni su već nagrađeni i to dobrano za to što nisu implementirali Briselski sporazum”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da nije problem samo to što nisu implementirali ni reč iz Briselskog sporazuma, već i što su tokom 2022. i 2023. godine direktno kršili slovo Briselskog sporazuma time što su uskratili u 2022. pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd i to dva puta.

“Jednom u slučaju referenduma, a drugi put u slučaju izbora. To ni EU ni Kvinta nisu praktično ni pokušali da spreče, ako ćemo iskreno, jer jedno saopštenje za medije nije ozbiljan pokušaj da se to spreči, pa je zato Aljbin Kurti to ponovio. Onda i otpuštanjem direktora policije regiona “Sever” što nikakve veze nema sa Prištinom i Aljbinom Kurtijem, već je i suprotno Briselskom sporazumu”, poručila je premijerka Srbije.

Brnabić zaključuje da Kurti ne samo da nije implementirao Briselski sporazum, već ga i krši.

“Ali i ovim kvazi izborima koji su održani na severu KiM i ponovo nisam čula ništa tim povodom od EU. Čak, ono što se čulo to su bile praktično glasovi odobrenja za kršenje Briselskog sporazuma od strane Prištine, tako da danas nemam nikakva očekivanja. Pokušavamo da nastavimo da budemo tolerantni, da čuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prštine da izazove destabilizaciju”, poručila je premijerka.

Govoreći o glasanju o prijemu Kosova u Savet Evrope, Brnabić je rekla da je iznenađena i da joj nije jasna uzdržanost BiH.

Comments

Pročitaj još