• Početna>
  • Vesti>

Ansambl “Venac” održao koncerte u Velikoj Plani i Čačku

Foto: Ansambl Venac

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“ Priština, sada sa sedištem u Gračanici, održao je koncerte u Velikoj Plani i Čačku, i dve radionice u Čačku i Guči.

Ansambl „Venac“ nastupio je 28. aprila u Velikoj Plani sa svojim celovečernjim programom pod nazivom „Gračanica kroz vekove“ u Centru za kulturu „Masuka“ povodom obeležavanja Dana opštine u ovom mestu. Dan kasnije, 29.4.2023. godine Ansambl je nastupio i u Čačku, koji je ove godine poneo i epitet prve Nacionalne prestonice kulture za 2023. godinu. Ansambl „Venac“ je za čačansku publiku izveo koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice“.

Oba koncerta su obeležili dugi aplauzi i ovacije, kao i pozivi za saradnju koji su usledili od strane predstavnika lokalnih samouprava koji su prisustvovali nastupima, čime je još jednom potvrđeno da kvalitetnim i istrajnim radom borba za očuvanjem materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba na ovim prostorima nije uzaludna.

Nakon održanih nastupa u Velikoj Plani i Čačku, Ansambl „Venac“ je 30. aprila održao i dve radionice „Lakog kola“ u Čačku i Guči. Radionica u Čačku je održana za članove Kulturno umetničkog društva Abrašević u njihovim prostorijama, dok je radionica u Kulturnom centru Guča održana u prisustvu KUD-a „Abrašević“ iz Čačka, KUD-a „Abrašević“ iz Guče, kao i KUD-a „Moravica“ iz Ivanjice.

Ansambl „Venac“ je kao društveno odgovorna ustanova od ove godine pokrenuo inicijativu da kroz radionice „Lako kolo“ koje su se do sada održavale samo na Kosovu i Metohiji, nastavi da čuva i promoviše Lako kolo i da ono bude upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pokrovitelj ovih projekata je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još