• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan knjige: “Ok. Tvoja sledeća knjiga je…?”

Foto: delfi.rs

Danas se širom sveta obeležava praznik ljubitelja pisane reči i čitalačke kulture – Svetski dan knjige. Poznat je još i kao Međunarodni dan knjige i Svetski dan knjige i autorskih prava.

Na Generalnoj konferenciji UNESCO-a 1995. godine u Parizu doneta je odluka o obeležavanju Međunarodnog dana knjige sa ciljem promovisanja čitanja, izdavaštva i autorskih prava.

Kolevka ovog praznika je u španskoj pokrajini Kataloniji, a brojne tradicije su se održale još od srednjeg veka. Na ovaj datum, 23. aprila, u Kataloniji se proslavlja Dan Svetog Đorđa (La Diada de Sant Jordi), sveca zaštitnika pokrajine.

Prema legendi, vitez po imenu Đordi (Jordi) je ubio aždaju koja je ugnjetavala meštane i spasio princezu koja je zamalo žrtvovana pred aždajom. Iz krvi koja je potekla nastala je predivna crvena ruža koju je Đordi poklonio princezi.

Muškarci poklanjaju ruže ženama na ovaj dan, dok one njima daruju knjige. Ruže su stara srednjovekovna tradicija, dok su pokloni u vidu knjiga osmišljeni dosta kasnije. Vlasnik jedne knižare je 1923. godine došao na ideju da podstakne svoje kupce na poklanjanje knjiga baš na ovaj datum i tako pospeši prodaju.

Ideja je bila da se obeleži sećanje na slavnog Migela de Servantesa koji je preminuo 23. aprila 1616. godine. Poznato je da je na isti datum preminuo i Vilijam Šekspir, mada se ova koincidencija često pogrešno interpretira.

Naime, dva velikana jesu umrla na isti datum, ali ne istog dana, jer su u Španiji i Engleskoj u to vreme u upotrebi bili različiti kalendari. U Španiji je tada korišćen gregorijanski kalendar, a u Engleskoj julijanski. Dakle, Šekspir je preminuo 3. maja po gregorijanskom kalendaru, deset dana nakon Servantesa.

Takođe, istaknuti peruansko-španski hroničar i pisac Inka Garsilaso de la Vega je preminu upravo 23. aprila 1616, a brojni drugi eminentni autori su rođeni ili umrli na ovaj dan – Vladimir Nabokov, Vilijam Vordsvort, Moris Drion, Haldour Laksnes… U njihovu čast, UNESCO je prihvatio upravo ovaj datum kao univerzalni omaž svim knjigama i piscima.

Danas se Svetski dan knjige obeležava u preko 100 zemalja uz učešće brojnih obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, izdavača, knjižara i autora. Poseban fokus je na usađivanju čitalačke kulture mlađim generacijama.

Od 2000. godine je uvedena još jedna tradicija – odabir svetske prestonice knjige na godinu dana. Ove godine je to Tbilisi u Gruziji, koji će narednih godinu dana organizovati brojne aktivnosti posvećene knjigama. Pod sloganom “Ok. Tvoja sledeća knjiga je…?” program će biti usmeren na moderne tehnologije sa ciljem promovisanja čitanja kod mladih.

Svetski dan knjige nas podseća da svaki čovek treba da iskusi čitalačko zadovoljstvo i nauči da vrednuje doprinose onih koji su podstakli društveni i kulturni napredak čovečanstva.

Comments

Pročitaj još