• Početna>
  • Vesti>

Stanovnici Gračanice i Prištine o ukidanju viza: Olakšanje putovanja

Foto: KoSSev

Od januara naredne godine državljani Kosova će moći da putuju bez viza u zemlje Šengen zone. Ova vest je obradovala stanovnike centralnog Kosova sa kojima je razgovarao Kim radio, a koji smatraju da će im bezvizni pasoši olakšati buduća putovanja.

Većina sagovornika Kim radija smatra da je Evropski parlament mogao i ranije da donese ovu odluku.

„Dobro bi bilo da se putuje bez vize za sve građane ovog sveta, ali nešto ne verujem. Pogotovo za našu populaciju, srpsku, to se neće desiti. Nisam imao potrebe do sada mnogo da putujem, trebalo bi da nam ovo olakša putovanje“, kazao je Živorad Kostić iz Gračanice.

„Da čuo sam to, to su trebali odavno. Nismo imali problema, nego nismo mogli vani da izađemo. Sigurno da će da nam olakša, pošto imamo porodice, tamo da idemo. Ne treba da izvadiš ova dokumenta ovde, samo uzimaš pasoš i putuješ. Tako se zna da je Kosovo nezavisna država. Više nema problema, jedino ovaj problem je bio“, istakao je Ćani Haljiti iz Prištine.

„Do sada nisam imala potrebe da putujem, a ako mi se omogući – zašto da ne. Kada oni mogu, zašto ne bih mogla i ja? Smatram da sam građanin Kosova. To će mi olakšati putovanje“, navela je Sonja Stanojević iz Lapljeg Sela.

„Čuo sam preko medija, ali to ćemo da vidimo da li će biti tačno ili ne. Vidi se da ništa ne ide kako treba, tako da očekujemo da vidimo šta će da bude. Mislim da će da bude bolje i lakše za putovanje“, rekao je Emir Berani iz Prištine.

„Pa, lepo. Sigurno će biti lakše putovati sada“, kazala je Dunja Sekulić iz Gračanice.

„Čuo sam, to je dobra vest, olakšaće putovanja. Ja nisam putovao posle rata“, naveo je Miljadin Humoli.

„Nisam čuo, to je trebalo odavno da bude, ali nisu pustili. Mislim da će olakšati putovanja, zbog čega da bude problema kada daju vize“, zapitao se Asan Subljan iz Prištine.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za vlasnike kosovskih pasoša, čime je uklonjena i poslednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji.

U skladu sa usaglašenim tekstom odluke, građani će moći slobodno da putuju u zemlje Šengen zone od prvog januara 2024. godine. U sredu (sutra, 19. aprila) će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta u kojoj će učestvovati i predstavnici EP i Saveta ministara EU, institucija koje odobravaju ukidanje viznog režima.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije (EU) koje sledi par nedelja potom, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Comments

Pročitaj još