• Početna>
  • Vesti>

Svedok na suđenju Tačiju iza zatvorenih vrata odgovara na pitanja tužioca

Foto Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Svedok na suđenju Tačiju iza zatvorenih vrata odgovara na pitanja tužiocajimi održati konferenciju za novinare u Evropskom parlamentu, zajedno sa evropskim poslanikom i izvestiocem za Kosovo o pitanju viza Tijsom Rojtenom.

Drugi svedok optužbe nastavio je danas, iza zatvorenih vrata, da odgovara na pitanja tužioca na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužilac Džejms Pejs trebalo bi da u toku dana okonča ispitivanje svedoka 2652, koji odgovara skrivenog lika i elektronski izmenjenim glasom.

Unakrsno ispitivanje svedoka potom bi trebalo da započne Tačijev branilac Piter Mekloski.

Mekloski je dvadesetak godina bio tužilac Haškog tribunala u više procesa protiv oficira Vojske Republike Srpske koje je taj sud proglasio krivim za genocid u Srebrenici u leto 1995. Optužbu je zastupao i na suđenjima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Slobodanu Miloševiću.

Svedok 2652 juče je potvrdio da je vrh OVK od 1997. preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju, u saopštenjima koje su objavljivale novine na Kosovu i televizije u Albaniji.

Na ta saopštenja, tužioci su se, u uvodnoj reči na početku suđenja, pozivali kao na dokaz da je Glavni štab OVK, čiji su optuženi bili članovi, imao komandu i kontrolu nad formacijama koje su sprovodile napade.

Svedok, koji je bio zvaničnik Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Mališevu kod Orahovca, rekao je i da vrh OVK „nije priznavao (lidera te stranke) Ibrahima Rugovu“ za vođu Albanaca na Kosovu.

Pripadnike OVK, svedok je, kako je rekao, prvi put video na jednoj sahrani u jesen 1997. na kojoj je trećeoptuženi Seljimi, pozivajući na oružani ustanak, proglasio Rugovu i DSK za „pacifiste“ čije je vreme prošlo u borbi za nezavisnost Kosova.

Po optužnici, na meti zločinačkog udruženja vođa OVK bili su, pored ostalih „protivnika“, članovi Rugovine partije zbog zalaganja da se do nezavisnosti Kosova dođe mirnim putem.

Svedok je izjavio i da se, s proleća 1998, pridružio OVK, ali da „odnosi između OVK i DSK u mališevskoj jedinici nisu bili baš dobri“.

On je posvedočio da su politički komesari OVK podvrgavali pritisku Rugovine pristalice da „obustave aktivnosti“.

Svedok je kazao da je on, uprkos tome, nastavio s političkom aktivnošću kao član Rugovine stranke zato što je imao „podršku i ovlašćenja“.

Kako je juče najavio predsedavajući sudija Čarls Smit, iskaz svedoka 2652 potrajaće i sledeće nedelje.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa OVK nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od OVK“.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Nemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Comments

Pročitaj još