• Početna>
  • Vesti>

Dan otvorenih vrata na Prirodno-matematičkom fakultetu: Brojne mogućnosti usavršavanja uz moderna nastavna sredstva

Foto: Radio Mitrovica sever

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je organizovao Dan otvorenih vrata.

Cilj ove manifestacije je detaljnije upoznavanje srednjoškolaca i budućih studenata sa studijskim programom i potencijalima ovog fakulteta.

Fakultet ima šest odseka a studenti se mogu opredeliti za hemiju, fiziku, biologiju, geografiju, matematiku i informatiku. Svi odseci imaju akreditovane osnovne i akademske studije, dok je na Odseku za biologiju i informatiku moguće upisati doktorske akademske studije.

„Znamo da Prirodno-matematički fakultet najviše školuje kadrove potrebne za rad u prosveti ali mi imamo i studijske programe gde studenti mogu pronaći zaposlenje u drugim oblastima“ kaže prof. Saša Milosavljević sa odseka za geografiju.

Govoreći o studijskom programu geografija, Milosavljević ističe da studenti geografije uspešno savladavaju studijski program, koji je, kako je rekao, kompleksan i sačinjen iz više naučnih oblasti gde se izučava fizička, društvena i regionalna geografija, životna sredina i prostorno planiranje.

„Naši svršeni studenti osnovnih studija imaju prohodnost na master studije, gde u još većem nivou savladavaju nastavno gradivo i stiču kompetencije za ulazak u našu akademsku zajednicu“ dodaje Milosavljević.

Studentkinja treće godine Andrijana Milović kaže da je geografija nauka budućnosti, koju treba s ljubavlju i pažnjom izučavati.

„Pre svega, smatram da je geografija nauka budućnosti i ona zaista ima puno grana koje mogu da se izučavaju na našem fakultetu, koje mi izučavamo tokom trajanja našeg studiranja. Izdvojila bih geografske informacione sisteme, koji su veoma zastupljeni i koji će u budućnosti analogne karte zameniti digitalnim. Imamo izuzetnu saradnju sa profesorima kao i terenska istraživanja“ rekla je ona.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu trenutno studira više od 600 studenata, koji imaju adekvatne uslove, savremene laboratorije, opremljene kabinete, čitaonice, kompjuterske sale, moderna nastavna sredstva, globuse, dronove i GPS uređaje.

Pored ostalih odseka aktuelan je i Odsek za matematiku, koji takođe pruža mogućnost četiri godine osnovnih akademskih studija i jednu godinu master studija, navodi prof. Eugen Ljajko i dodaje da fakultet raspolaže svim stručnim kadrom, profesorima i saradnicima, koji su svakodnevno uključeni u naučna dešavanja.

„Iako je matematika mnogima teška za studiranje, u poslednje vreme je stvar znatno bolja. Radi se o tome da kada naši studenti diplomiraju, oni momentalno nađu posao. To je zaista velika stvar, jer jednostavno, šta vredi ako vaše znanje ne možete da unovčite. Mi imamo između 15 i 25 studenata na godini, a prošle godine je 18 studenata diplomiralo, i svi su upisali master studije, i svi su zaposleni, što je neverovatno za današnje prilike. Zato bih pozvao sve maturante da razmisle o pozivu da upišu matematiku“ rekao je prof. Ljajko.

Odseci koji se bave eksperimentalnim delom programa su za posetioce i današnju priliku pripremili zanimljive oglede, kako bi na interesantan i atraktivan način privukli buduće studente.

Prirodno-matematički fakultet poziva sve zainteresovane da iskoriste priliku i do 14 časova posete Dan otvorenih vrata, kako bi saznali sve željene informacije i lakše odlučili o izboru svoje profesije.

Comments

Pročitaj još