• Početna>
  • Vesti>

Drecun o tablicama: Za neke tamo limena tabla na autu, za ljude na severu životno pitanje

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da se Priština neće usuditi da izaziva novu destabilizaciju. Nema političke volje kod Prištine da se reši problem sa tablicama, jer želi da zloupotrebi to pitanje za rešavanje statusnih pitanja, da preko tablica natera Beograd da prihvati tzv. državu Kosovo, napomenuo je Drecun.

Konfuzija, strah i potisnuta ljutnja – tako se ukratko može opisati trenutno stanje kod vozača na severu Kosova, raspolućenih između onoga što kaže Srbija i onoga što im se dešava na terenu.

Za neke daleko, navode, to je samo limena tabla na automobilu, ali za ljude na severu Kosova je zapravo životno pitanje i već duže od godinu dana centralni kamen spoticanja. Rok za preregistraciju vozila na severu Kosova istekao je juče.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da Srbi na severu KiM ne treba da očekuju konfiskaciju vozila.

“Problem je u tome što nema političke volje kod Prištine da se reši problem sa tablicama, jer želi da zloupotrebi to pitanje za rešavanje statusnih pitanja, da preko tablica natera Beograd da prihvati tzv. državu Kosovo, da tablice ne budu statusno neutralne i da to predstavi kako nekakav uspeh u navodnom defakto priznanju , kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, rokovi ne postoje, problem će se rešavati u narednom periodu, ljudima treba omogućiti da mogu slobodno da se kreću, da ih niko ne malteretira.

“Pretpostavljam da se Priština neće usuditi da izaziva novu destabilizaciju, jasno je poručeno Prištini, prvrenstveno od strane SAD i EU da više ne sme da bude nikave destabilizacije na severu KiM”, rekao je Drecun.

Da biste se lečili, da biste školovali decu, da biste se se kretali – morate imati auto na raspolaganju, nećete konjskim zapregama u 21. veku, navodi Drecun.

“Ako vas neko onemogućava iz proceduralnih razloga zato što to pitanje želi da politički zloupotrebi u neke druge svrhe, onda to predstavlja situaciju koja zahteva odgovor srpskog naroda”, ističe on.

Smatra da bi Priština morala da bude obazriva, posebno u fazi kada se razgovarao o kako kaže, “mogućem sporazumu o normalizaciji odnosa”, kada će za par dana biti nastavak razgovora u Briselu između preogovaračkih timova i upozorenja da Zapad više neće da troši svoje resurse u rešavanju kriznih situacija.

Priština će, ipak, razumeti te poruke i odustati od toga da Srbe ponovo matretira i teroriše, da im ugrožava slobodu kretanja, dodaje Drecun.

Ukoliko kosovska policija počne da pleni vozila

Drecun kaže da je portparol EU Peter Stano bio jasan da nema rokova i da su već poslate poruke da se izbegnu takve situacije koje bi vodile novoj esklaslaciji krize.

Ako imamo i jake poruke koje stižu iz vodećih centara moći da ne sme da bude destabilizacije, Priština mora da razume te poruke, podvukao je Drecun.

“Za Srbe na severu koji neće da prihvate da žive u lažnoj državi Kosovo je to životno pitanje, to nije simbolično pitanje, ako neko stavi tablice sa RKS oznakom, sa oznakom lažne države Kosovo – to je nešto što može da bude posredno faktor ugrožavanja opstanka Srba na severu KiM. Jedinstven stav je bitan, kaže predsednik Odbora za KiM”, rekao je Drecun.

Comments

Pročitaj još